Loop je op je computer steeds opnieuw tegen dezelfde fout aan en ben je van plan om hulp in te roepen? Het is niet altijd even gemakkelijk om je probleem helder uit te leggen en precies de vinger te leggen op wat nu de oorzaak is. Met Steps Recorder, beschikbaar op Windows 7 en later, hoef je er geen woorden vuil aan te maken: je neemt gewoon de stappen die je uitvoert op. 

STAP 1 / Recorder in de aanslag

Steps Recorder is een tooltje dat standaard in je pc zit vanaf Windows 7. Het is een eenvoudig opnameprogrammaatje dat specifiek ontworpen is om de stappen die leiden naar een foutmelding vast te leggen, om op die manier een helder foutenverslag te kunnen voorleggen aan een deskundige of een helpdesk. Open het startmenu en typ in de zoekbalk “Stappen” in om vlug op de juiste locatie te belanden, met name Stappen opnemen om een probleem te reproduceren. De opnametool verschijnt bij het klikken meteen op je pc. 

 

STAP 2 / Opnemen

Druk op Opname starten om te beginnen met je verslag. Voer de stappen uit die je computer doen kortsluiten; de tool zal automatisch screenshots nemen bij alles wat je aanklikt en hier een beschrijving voor aanmaken. Je kan in het begin zo maximaal 25 stappen vastleggen, maar die limiet is te verkleinen of te vergroten via de instellingen, waarvan je de knop in het menu vindt bij het icoontje met het vraagteken. In het instellingenvenster kan je ook beslissen of je screenshots wil uitschakelen en waar je het uiteindelijke bestand wil laten opslaan.

 

STAP 3 / Bijsluiter

Let wel op: de tool registreert bij het opnemen niet de toetsen die je indrukt, enkel de kliks. Het is een goed idee om bij bepaalde acties op Opmerking toevoegen te drukken. Dit geeft je de mogelijkheid om een specifiek deel van het scherm af te bakenen en daarbij in een tekst toe te lichten wat je op dat moment doet of wat er juist foutloopt. Daarnaast kan je het opnameproces ook even pauzeren door Opname onderbreken te selecteren. De tool stopt dan met het vastleggen van je acties tot je deze weer activeert.  

 

STAP 4 / Afronden

Ben je klaar met het op beeld vastleggen van je probleem? Klik op Opname stoppen om over te gaan naar het opslaan van je bestand. Gebruik je Steps Recorder op Windows 10, dan krijg je eerst nog een verslag te zien waar je alle screenshots kan overlopen. Ben je tevreden over het resultaat, geef het bestand dan een naam en bewaar het. De opname zal in een zip-formaat op je pc verschijnen en kan je zo naar de expert of helpdesk opsturen. Binnenin de zipfolder zit het eigenlijke MHTML-bestand, dat in een browser te openen is.