MusicBee is een lichte, overzichtelijke maar toch erg krachtige muziekspeler, die alles in huis heeft om je collectie te organiseren en af te spelen.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


iTunes was de muziekspeler naar keuze voor veel mensen, of je nu op Windows zat en een iPod had of niet. Dezer dagen is iTunes een erg zwaar programma waarmee je eigenlijk niet zo veel bent wanneer het Apple-ecosysteem je niet aanspreekt. MusicBee is een gratis muziekprogramma dat net zo krachtig en overzichtelijk is als iTunes in de organisatie van je muziek, zonder dat je daarvoor Apples zware software voor in huis moet halen. MusicBee is één van mijn favoriete muziektools, ik gids je dan ook graag door de installatie en de functies.

MusicBee is beschikbaar in een standaardversie, die we onderaan dit artikel aanbieden, of een portable versie die je niet moet installeren. Die kan je op een usb-stick plaatsen, zodat je je favoriete muziekspeler altijd bij de hand hebt.

[download_file]

Na de installatie start MusicBee meteen op, en moet je een taal kiezen. Standaardtaal is Engels, maar ook Nederlands is een optie. Vervolgens selecteer je de mappen die het programma in het oog moet houden. Alle muziek in die mappen zal door MusicBee geïndexeerd worden. Gebruikte je voordien iTunes of Windows Media Player, dan zijn de opties ‘Importeer nummers en afbeeldingen uit de Windows Media bibliotheek’ en ‘Importeer nummers en afbeeldingen vanuit iTunes’ interessante keuzes. Vervolgens klik je op ‘Nu Scannen’. Hoe lang dat proces zal duren, hangt van het formaat van je muziekcollectie af.

Het programma zelf doet een beetje denken aan een eenvoudige versie van iTunes. De nadruk ligt hier op je muziekbibliotheek. Je kan snel door je hele collectie bladeren en die sorteren op Artiest, Titel, Album, Genre en zelfs Jaartal van verschijning en Tijd. In de kolom Beoordeling geef je sterren, wederom zoals bij iTunes. Rechts, onder ‘Nu spelend’, zie je de huidige afspeellijst. Daarin kan je nummers verslepen. Je kan ook een nummer uit de muziekbibliotheek naar de afspeellijst slepen om het toe te voegen.

In de linkerkolom vind je de geavanceerdere functie van MusicBee terug. Die zijn onderverdeeld in vier categorieën: Bibliotheek, Afspeellijksten, Diensten en Computer. Onder Bibliotheek vind je al je muziek, maar ook eventuele podcasts en radiozenders. Bij Geschiedenis staan je laatst afgespeelde nummers. Onder Afspeellijsten staan een aantal slimme lijsten die zich automatisch vullen, maar je kan natuurlijk ook zelf een nieuwe afspeellijst toevoegen. Klik daartoe rechts op Afspeellijsten en selecteer ‘Nieuw’.

Via Diensten zoek je snel door Soundcloud, en kom je te weten welke cd’s en concerten er op de wachtlijst staan. Je kan kiezen om enkel nieuws over artiesten in je bibliotheek te krijgen door dat rechts bovenaan aan te vinken. Tot slot zoek je via de tab Computer snel door verschillende mappen, ideaal om muziek te vinden die niet op de gebruikelijke locatie staat.