Per ongeluk een bestand gedeletet of een schijf geformatteerd? Niet gevreesd. Een bestand verdwijnt pas echt van je harde schijf wanneer de bits en bytes overschreven worden door een ander bestand. Met gespecialiseerde software kan je redden wat er te redden valt. Ik wijs je vandaag de weg doorheen de belangrijkste functies van zo’n tool: Power Data Recovery van MiniTool.

STAP 1 / Installatiegevaar

Power Data Recovery van MiniTool download je gratis via de website (www.powerdatarecovery.com). De tool bestaat voor Max OS X en Windows. In deze workshop focus ik op de Windowsversie. Voor Mac verschilt de werkwijze nauwelijks. Let er zowel bij de download als de installatie van de tool op dat je geen nieuwe data schrijft op de schijf waarvan je gegevens wilt redden. Dat betekent dat je misschien een andere computer of een externe harde schijf moet aanspreken, maar anders maak je eventuele te redden bestanden kapot door ze te overschrijven met het programma dat je net wilt gebruiken om ze te redden. 

 

STAP 2 / Undelete

De interface van Power Data Recovery is mooi, kleurrijk en bovenal duidelijk. De meest voor de hand liggende functie om te gebruiken, Undelete Recovery, komt van pas wanneer je per ongeluk belangrijke data verwijderde. Met een druk op de knop scant het programma je pc, op zoek naar aangesloten opslagmedia zoals interne en externe schijven en usb-sticks, waarna je een lijst te zien krijgt. Links onderaan staat een link naar een handige helpvideo, maar het proces wijst zichzelf uit: selecteer een schijf en klik op Scan.

 

STAP 3 / Belangrijke lijst

Na het scannen, verschijnt er een lijst met gevonden bestanden. Van sommige multimediabestanden kan je een preview zien, maar niet van allemaal. Er lijkt niet echt een lijn te zitten in welke bestanden wel en welke niet als preview beschikbaar zijn. Veel hangt af van de staat van je verwijderde bestanden. Verwijderde je een map op een volle interne schijf met daarop Windows, dan is de kans kleiner dat je veel kan redden, dan wanneer je diezelfde bestanden van een externe back-up schijf verwijderde. Ik deletete een map met multimediafiles en vond de gehele map zonder problemen terug.

 

STAP 4 / Bestanden redden

Via Save red je die data van een gewisse dood. Let op: herstel bestanden nooit naar een locatie waarvan je nog andere gegevens wilt recupereren. Andere, nog niet herstelde bestanden, raken anders overschreven en bijgevolg permanent verloren. De resultaten van het herstel zijn onvoorspelbaar. Ik plaatste enkele mappen met foto’s, filmpjes, audio en pdf-bestanden op de schijf en verwijderde die vervolgens met Shift+Delete. Slechts één van de twee mappen werd gedetecteerd. Van die map vond MiniTool de meeste bestanden wel terug, maar een aanzienlijk deel van de foto’s was na herstel toch te beschadigd om te openen. In dat geval heb je pech, en kan je slechts een deel van de bestanden redden. Anderzijds had ik zelf ook al geluk en kon ik bij een andere test bijna 90 procent van de gegevens terughalen.

 

STAP 5 / Beperkingen

Power Data Recovery is gratis voor de eerste gigabyte aan bestanden die je wilt herstellen. Speelde je meer kwijt, dan moet je in principe een betalende licentie aankopen. Voor je dat doet, kan je wel zien hoeveel bestanden de tool effectief kan herstellen. Vergelijk die lijst met andere gratis oplossingen, zoals Recuva van Piriform. Dat programma ziet er minder mooi uit, maar kan vrijwel hetzelfde. Zo betaal je niet voor niets geld. Vindt geen enkele gratis tool je bestanden terug en zijn ze erg belangrijk, dan zal je de schijf naar een specialist moeten brengen. Het Datarecoverylab van Seagate kan bij een defecte schijf veel bestanden redden, maar zo’n herstel kost al snel bijna 1.000 euro.