Als onderdeel van de grote verjaardagsupdate voor Windows 10 breidt Microsoft ook de beschikbaarheid van Cortana uit naar meer landen. Ook in België en Nederland kan je voortaan met de spraakassistent converseren, al moet dat wel nog altijd in het Engels gebeuren.

Cortana heeft nog geen Nederlands geleerd, maar om de digitale assistent toch in meer landen beschikbaar te maken, baseert Microsoft zich voortaan op de weergavetaal van je Windows 10 om de functionaliteit van Cortana te ontsluiten. Voorheen werd daarvoor gekeken naar de landinstellingen en was de beschikbaarheid beperkt tot een handvol landen. Om Cortana te activeren, moet je er eerst en vooral voor zorgen dat de Anniversary Update van Windows 10 op je systeem staat geïnstalleerd. 

De verjaardagsupdate wordt sinds vorige week gefaseerd uitgerold via het Windows Update-kanaal, maar je kan de update ook handmatig forceren. We leggen in dit artikel uit hoe je dat precies doet. Ben je niet zeker of de verjaardagsupdate reeds op jouw pc geïnstalleerd is, dan kan je dat eenvoudig controleren. Ga naar 'Instellingen' en navigeer via 'Systeem' naar het tabblad 'Info'. Bij 'Versie' moet 1607 staan, is dat niet het geval dan moet je de update nog installeren.

STAP 1: Weergavetaal aanpassen

Nadat je jezelf ervan verzekerd hebt dat de Anniversary Update op je pc staat, ga je opnieuw naar 'Instellingen'. Ditmaal kies je voor 'Tijd en taal' en klik je op het tabblad 'Regio en taal'. Klik op 'Een taal toevoegen' en voeg het Engelse taalpakket toe. Eenmaal dat is geïnstalleerd klik je op 'Als standaard instellen' en meld je opnieuw aan om de aanpassingen door te voeren.

De weergavetaal van Windows 10 staat nu (grotendeels) in het Engels ingesteld. Belgische gebruikers zullen merken dat ook de instelling van hun toetsenbord plots naar QWERTY is veranderd. Om daar een mouw aan te passen, keer je nog eens terug naar de taalinstellingen en klik je bij het Engelse taalpakket op 'Opties' en vervolgens 'Een toetsenbord toevoegen'. Kies het Belgisch AZERTY-toetsenbord en je bent gesteld.

STAP 2: Cortana activeren

Om Cortana te activeren typ je vervolgens cortana in de zoekbalk van Windows. Klik op 'Instellingen voor Cortana en Zoeken' en kies 'English (United States)' in het dropdownmenu als taal voor Cortana. Windows vraag je nog een laatste keer om de aangepaste instellingen te bevestigen en nadien kan je met de spraakassistent aan de slag.

Omdat Cortana nog niet op België en Nederland is afgestemd, mist de spraakassistent bij ons een aantal functies ten opzichte van bijvoorbeeld de Verenigde Staten. De grootste beperking is wellicht dat je voorlopig nog genoodzaakt bent om Engels als weergavetaal in te stellen voor Windows 10, en ook op de taal beroep moet doen om Cortana aan te spreken. Dat gezegd zijnde had de spraakassistent geen enkel probleem om vragen zoals 'What's the weather in Brussels?' of 'What's 15 percent of 200?' te beantwoorden. Ook commando's als 'Open Google Chrome' waren geen enkel probleem. De functie werkt dus wel naar behoren en kan je met allerlei praktische zaken bijstaan om tijd te besparen. Tenminste als je je niet te beschroomd voelt om in het publiek tegen je computer te praten.