Windows beschikt al langer over een uitstekende functie om het systeem snel terug te kunnen draaien mocht een stuurprogramma of andere software onverhoopt niet het gewenste resultaat opleveren: systeemherstel. Beginnende gebruikers vinden het echter vaak wel lastig om zo’n systeemherstelpunt te maken. Met Quick Restore Point Maker hebben ook zij geen excuus meer.

Quick Restore Point Maker is een portable programma: het gedownloade zip-bestand uitpakken en het bijhorende exe-bestand – waar je bij voorkeur een snelkoppeling voor maakt op je bureaublad of in het startmenu van Windows – opstarten, volstaat.

[download_file]

Meteen na de opstart maakt de tool dan een systeemherstelpunt aan. Je krijgt een bevestiging als het herstelpunt is gelukt. Blijkt de systeemherstelfunctie niet geactiveerd te zijn, dan krijg je daar automatisch een melding van en kun je die met een druk op de knop alsnog inschakelen. De makers zelf stellen dat de tool compatibel is met Windows 7 en 8, maar die blijkt ook onder Windows 10 te functioneren.

Vervolgens hoef je maar de ‘klassieke’ weg te bewandelen wanneer je op een bepaald moment naar een zo’n herstelpunt wil terugkeren. Dat kan bijvoorbeeld via de combinatie Windows-toets+R, waarna je het commando rstrui.exe uitvoert en de knop Volgende indrukt. Daarna is het nog een kwestie van het gewenste herstelpunt te selecteren – zorg wel dat Quick Restore Point Maker eerst is afgesloten – en de verdere instructies van de wizard te volgen.