Je hebt verschillende versies van een tekstbestand (zoals een Worddocument of een script) en die wil je snel met elkaar vergelijken. Dat kan natuurlijk manueel gebeuren maar dat is niet zo efficiënt, want tijdrovend en met verhoogd risico op onnauwkeurigheid. ExamDiff is een betere oplossing: deze tool spoort alle verschillen accuraat en supersnel op en zet ze duidelijk in de verf.

Download
Meteen naar de download

[download_file]

De werking van ExamDiff kan nauwelijks eenvoudiger: je geeft het pad naar de twee tekstbestanden op die je met elkaar wil vergelijken, je bevestigt met OK en vrijwel onmiddellijk worden beide bestanden naast elkaar gezet. Met behulp van kleurcodes worden de gedetecteerde verschillen duidelijk gemaakt, zodat je meteen ziet of het om toegevoegde, gewijzigde of weggelaten tekstdelen gaat. Deze kleurcodes (voor- en achtergrond) kun je trouwens zelf instellen. Handig is ook dat alle tekstregels automatisch van een nummering worden voorzien. Standaard worden de twee tekstbestanden compleet getoond, maar met een druk op de knop worden alleen de verschillen in beeld gebracht. Uiteraard is er ook een ingebouwde (zij het rudimentaire) zoekfunctie voorzien. Je bepaalt verder zelf of ExamDiff al dan niet rekening moet houden met lege ruimtes (zoals spaties of tabs) en of een verschil in hoofd- en kleine letters moet worden aangegeven.

In de gratis versie kun je de tekstbestanden niet rechtstreeks vanuit ExamDiff aanpassen, maar je kunt wel je favoriete teksteditor bepalen waarmee je de bestanden desgewenst wilt bewerken. Overigens zijn er best nog wel een aantal verschillen tussen de gratis en de betaalde versie. Deze laatste kan bijvoorbeeld ook niet-tekstbestanden vergelijken (binaire bestanden), en – met behulp van plug-ins ook andere bestandstypes zoals zip-bestanden. Een uitgebreide vergelijking tussen beide versies vind je op de websote van Prestosoft.