Je pc laat jou niet zonder gegronde reden in de steek. Crasht je systeem, dan is daar een oorzaak voor aan te wijzen en vaak is die eerder aan de soft- dan hardwarekant te identificeren. WhoCrashed controleert specifiek of het corrupte drivers zijn die stokken in het wiel van je computer steken. Ook als je niet zo technisch onderbouwd bent, kan het programma je relevante aanwijzingen aanreiken die je zoektocht naar een oplossing voor het probleem eenvoudiger maken.  

STAP 1 / Gratis analyse

WhoCrashed is een gratis Windowsprogramma, compatibel met de XP-versie van Windows tot het finale Windows 10. De software is in verschillende situaties te gebruiken: bij het plotseling heropstarten of afsluiten van je pc, bij het verschijnen van een blauw scherm des doods, of als de computer tijdens het bootproces op problemen stuit. Als voorwaarde om WhoCrashed te gebruiken, moet je er wel in slagen om het programma te installeren op jouw gecrashte computer, iets dat niet altijd mogelijk is als het om een probleem met het opstartproces gaat.

 

STAP 2 / Optioneel: veilige modus

Ervaar je effectief problemen met het opstarten van je pc, probeer deze dan in veilige modus met netwerkmogelijkheden te lanceren. Dat doe je door tijdens het opstartproces van je computer, vooraleer het Windows-icoontje op je scherm verschijnt, op een van de F-toetsen op je toetsenbord te drukken om in het herstellingsmenu te geraken. Vaak gebeurt dat met F8, maar sommige fabrikanten durven hierin hun eigen ding te doen. Informatie over welke toets je moet gebruiken, verschijnt meestal op je scherm tijdens het booten, en kan je ook online terugvinden. Eens je op het herstellingsscherm bent beland, vind je de mogelijkheid onder Geavanceerde opstartopties.

 

STAP 3 / WhoCrashed

Surf naar de website van ontwikkelaar Resplendence om de download binnen te halen op www.resplendence.com/whocrashed. Dit is een korte download van 2,2 MB en de installatie zelf verloopt vlug en sober. WhoCrashed overvalt je niet met andere programma’s die je misschien ook wel wilt downloaden. Open je het programma, dan krijg je op het eerste scherm nog eens kort te lezen waar het WhoCrashed om te doen is: foutieve drivers opsporen en aanwijzingen om van start te gaan. Klik op Analyze om met het opsporingsproces te beginnen. Naast die knop vind je tevens Options en Stay on top in de taakbalk van WhoCrashed terug. Van de instellingen hoef je je niet veel aan te trekken, Stay on top zorgt ervoor dat Whocrashed altijd het bovenste venster op je scherm blijft. 

 

STAP 4 / Schuldige aanduiden

Als alles goed gaat, heeft WhoCrashed de klus van het analyseren van de crashrapporten die Windows automatisch aanmaakt, binnen een minuut geklaard. Is de fout toe te schrijven aan een driver, dan krijg je verschillende gegevens over de omstandigheden en de precieze naam van de bug, zodat je verder kan zoeken naar eventuele updates voor de driver of oplossingen voor het euvel.