Hoewel het aanbod voor een kosteloze upgrade naar Windows 10 technisch gezien dit weekend is afgelopen, voert Microsoft de update nog altijd gratis door voor gebruikers die beroep doen op assistieve technologieën. Alleen controleert het bedrijf niet of dat ook effectief het geval is. Assistieve technologieën helpen gebruikers met een beperking in hun interactie met de computer. Het gaat dan bijvoorbeeld over aangepaste toetsenborden of software die het scherm voorleest. Voor deze gebruikers is het niet vanzelfsprekend om onmiddellijk te updaten naar een nieuw besturingssysteem.

Er zijn mogelijk nog compatibiliteitsproblemen met hun specifieke hardware of software, of er ontbreken toegankelijkheidsopties die ze niet kunnen missen. Met de verjaardagsupdate van Windows 10 introduceert Microsoft ook heel wat verbeteringen voor gebruikers met een beperking. Om deze gebruikers de kans te geven alsnog van de gratis upgrade gebruik te maken en de nieuwe toegankelijkheidsopties in Windows 10 te ontdekken, verlengt Microsoft het upgrade-aanbod voor gebruikers die beroep doen op assistieve technologieën voor onbekende duur. Details over de verlenging zijn op deze pagina te vinden.

Hoewel het aanbod bedoeld is voor gebruikers van assistieve technologieën, en niet voor wie de deadline van 29 juli heeft gemist, wordt dat niet gecontroleerd. Iedereen kan er in principe dus nog gebruik van maken, al is dat volgens Microsoft niet de bedoeling. "We hebben de gratis upgrade verlengd voor wie assistieve technologieën gebruikt terwijl we eraan werken om de toegankelijkheid van Windows 10 te verbeteren, inclusief heel wat verbeteringen in de aankomende Windows 10 Anniversary Update.

We beperken de gratis upgrade niet tot specifieke assistieve technologieën. Als je assistieve technologie op Windows gebruikt, kom je in aanmerking. Het is niet bedoeld als workaround voor wie geen assistieve technologie gebruikt en de deadline heeft misgelopen", reageert een woordvoerder van Microsoft tegenover onze moedersite ZDNet.com. Desondanks slaagden we er bij een test op een Windows 7-systeem toch in om de gratis upgrade te starten.

Microsoft lijkt er dus vooral op te rekenen dat gebruikers naar eer en geweten gebruik maken van deze bijzondere verlenging voor mensen die afhankelijk zijn van assistieve technologieën. Het is niet duidelijk hoe lang dit aanbod nog zal gelden.