Gisterenavond is Microsoft begonnen met de uitrol van zijn verjaardagsupdate voor Windows 10. De update wordt gefaseerd uitgerold via het Windows Update-kanaal. In principe hoef je dus zelf niets te doen, behalve wachten tot de verjaardagsupdate op jouw systeem wordt aangeboden. Wie zijn geduld niet graag op de proef stelt, kan de update ook zelf initialiseren. Ik leg je uit hoe je te werk gaat.

Om je systeem handmatig te updaten, ga je naar deze pagina op Microsofts website en klik je op de knop 'Update nu'. Onmiddellijk zal de Windows 10-upgradeassistent worden gedownload. Wanneer je die opstart, krijg je normaal gezien het onderstaande venster voorgeschoteld.

 

Klik op de knop 'Nu bijwerken' om het updateproces te starten. De upgradeassistent zal eerst controleren of er geen compatibiliteitsproblemen met je pc zijn en begint de update vervolgens voor te bereiden. Dat kan een tijdje duren, maar je kan het venster minimaliseren en ondertussen gewoon verder werken.

Nadat de assistent alle voorbereidingen heeft getroffen, klik je op 'Nu opnieuw opstarten' om de pc om de update te voltooien. Houd er rekening mee dat dat een tijdje kan duren – maximaal 90 minuten – en je je pc ondertussen niet kan gebruiken. Wil je de update nog even uitstellen, dan kies je voor 'Later opnieuw opstarten'. Na het heropstarten is je systeem geüpdatet naar de nieuwste versie van Windows 10 (versie 1607) en kan je aan de slag met alle veranderingen die de Anniversary Update met zich meebrengt.