Bespaar op energie: laat je monitor automatisch afsluiten wanneer je Windows vergrendelt of stel een werkschema op voor je computer met MpowerSaver. 

STAP 1 / WinRAR

MpowerSaver is een handige tool die je toelaat om bewust om te springen met de elektriciteit die je pc verbruikt. De software is geschikt voor Windows XP en later. Je hoeft deze niet te installeren, maar je hebt wel het programma WinRAR nodig om het bestand uit te pakken. WinRAR is net als MpowerSaver gratis te gebruiken en kan je op www.rarlab.com downloaden. Je zal misschien lezen dat het om een trialversie gaat die je enkel 40 dagen kan gebruiken, maar dat is een dreigement dat de ontwikkelaar nooit in de praktijk heeft omgezet. Opteer voor de taal van je voorkeur en de bit-architectuur van je pc op de website, en installeer de software. Je hoeft op zich niets te wijzigen aan de instellingen die WinRAR voorstelt tijdens het installatieproces.

 

STAP 2 / Monitor

Voor MpowerSaver zelf kan je terecht op www.mpowersaver.in om het bestand op je computer te zetten. Zodra je de software hebt gedownload en geopend, kan het op de achtergrond van Windows werken. Een icoontje van de tool verschijnt in de startbalk. Wanneer je nu Windows vergrendelt, zal je beeldscherm automatisch uitschakelen. Vergrendelen kan je doen door de sneltoets Win+L te gebruiken, of door Vergrendelen te selecteren tussen de extra opties die je krijgt als je op het pijltje bij ‘afsluiten’ klikt in het startmenu. Ook in Windows kan je instellingen aanpassen om je scherm na een bepaalde tijd te laten afsluiten via Configuratiescherm en Energiebeheer, maar daar zit altijd een wachtperiode bij vooraleer Windows beslist dat je niet meer actief bent. Om het scherm terug in te schakelen, hoef je enkel met je muis te bewegen of je touchpad te gebruiken. 

 

STAP 3 / Instellingen

Om de instellingen van MpowerSaver op te roepen, klik je op het icoontje en selecteer je restore. In de algemene instellingen kan je aangeven of je de tool samen met de computer wilt laten opstarten, of je ook je monitor wilt uitschakelen nadat je even inactief bent en er normaal een screensaver verschijnt, of daar een specifieke tijdsperiode op wilt plakken, zoals Windows standaard al doet. 

 

STAP 4 / Werkschema

MpowerSaver is ook te gebruiken om een dagelijks of wekelijks schema op te stellen, waarbij je pc op een specifiek uur afsluit, heropstart of in een standby-stand gaat. Deze opties vind je terug onder de tab Advance van de instellingen. Je stelt het uur in en de datum, of je vinkt Sleep/Hibernate computer on selected days aan om er een terugkerende gebeurtenis van te maken.