Er verschijnen om de haverklap advertenties bovenop je webpagina’s of zelfs in andere applicaties, je krijgt die nutteloze toolbars maar niet weg, of je zoekmachine of startpagina van je browser blijken plots aangepast. Het mag duidelijk zijn: je bent het slachtoffer geworden van een of andere vorm van malware of adware. Ultra Adware Killer maakt zich sterk je daar na een snelle scan van te kunnen verlossen.

Ultra Adware Killer, dat zowel in een 32-bits als in een 64-bits versie bestaat – kwestie van de juiste voor je Windows-versie te downloaden dus –, laat zich makkelijk bedienen. Zodra je de tool hebt opgestart hoef je maar op de knop Start Scan te drukken. Standaard worden daarbij alle Windows-accounts gecontroleerd. Wil je die scan absoluut tot je eigen account beperken, verwijder dan het vinkje bij Scan all users.

[download_file]

Zo’n scanronde verloopt behoorlijk snel en na afloop krijg je een overzicht van de gedetecteerde browserplug-ins (zowel Firefox, Chrome, Internet Explorer als Edge), van de software die automatisch mee met Windows opstart (Autostart) en van enkele andere programma’s.

Let wel, standaard worden heel wat items van een vinkje voorzien, wat maakt dat die mee worden verwijderd van je systeem op het moment dat je de Cleanup-knop indrukt. Dat is wellicht niet wat je wilt. Er zit dan weinig anders op dan alle lijsten even te overlopen en zelf de vinkjes weg te halen naast items die je toch wilt behouden. Om te vermijden dat die bij daaropvolgende scans ook weer opduiken, kun je items via het contextmenu aan een ‘whitelist’ toevoegen.

Vanuit ditzelfde contextmenu kun je ook snel nagaan in welke schijfmap het item zich bevindt of waar het zich in je Windows-register manifesteert. Hopelijk bezorgt dat je voldoende feedback. Indien niet, dan zit er weinig anders op dan zelf te googelen naar het betreffende item en op basis daarvan uit te maken of het om koosjere software gaat.

Heb je eenmaal je keuzes gemaakt, laat dan bij voorkeur het vinkje staan bij Create restore point (zodat je de ingreep alsnog ongedaan kunt maken mocht het resultaat niet zijn wat je wenst) en druk vervolgens op de Cleanup-knop om de geselecteerde items van je systeem weg te halen. Na afloop is een logbestand beschikbaar.

Ultra Adware Killer is zeker nuttige software, alleen blijkt die vooral geschikt voor gebruikers die zelf kunnen beslissen welke software (programma’s, autostarts of plug-ins) ze beter kwijt dan rijk zijn.