Sophos Home is mijn nieuwe favoriete antivirusprogramma. Het weegt niet zwaar op je systeem, is gebruiksvriendelijk en, hoewel je er niet voor hoeft te betalen, schotelt de software je geen reclame voor. Bovendien krijg je van Sophos dezelfde bescherming voor je thuispc als de virusbescherming die het bedrijf (wel tegen betaling) aan ondernemingen aanbiedt. Het stukje software werkt echter iets anders dan de antivirusprogramma’s die je gewoon bent. Een beetje uitleg is dus op zijn plaats.

STAP 1 / Account

Het zenuwpunt van Sophos Home zit in de cloud. Om aan de slag te gaan, download je dus niet eerst een stukje software, maar maak je een gratis account aan. Dat gaat op home.sophos.com/login. Naast een voor- en een achternaam wil Sophos een e-mailadres en een wachtwoord voor je account. Het bedrijf achter het antivirusprogramma hamert er gelukkig meteen op dat je e-mailadres niet zal gebruikt worden voor spam of ongewenste reclame. Ik test Sophos zelf intussen al enkele maanden en kan bevestigen dat de firma zijn woord houdt. Voordat je echt aan de slag kan, moet je je identiteit nog bevestigen via een bevestigingsmail.

 

STAP 2 / Computers beschermen

Na het inloggen, kom je voor het eerst op het dashboard terecht. Van hieruit zal je het grootste deel van het antivirusprogramma beheren, voeg de webpagina dus zeker toe aan je favorieten. Hoewel Sophos een lichtgewichtje is, moet je natuurlijk ook software op je computer installeren. Daar kan je niet omheen. Via de Install-knop download je het programmaatje meteen naar de pc waar je op zit, maar je kan ook een mail sturen met een downloadlink in. Iedereen die via die downloadlink het programma downloadt en installeert, zal met zijn computer aan jouw account gelinkt zijn. Zo kan je zelf het antivirusprogramma voor het hele gezin vanuit een centraal punt beheren. Je kan tot tien computers aan één account toevoegen.

 

STAP 3 / Installatie

Het installatiebestand is 192 megabyte groot. De installatie zelf heeft niet veel om het lijf. Je hebt geen opties waaruit je kan kiezen, zodat je uitsluitend enkele keren op Volgende moet klikken. Al naargelang het type computer neemt de installatie enkele minuten tot een kwartiertje in beslag. Tijdens het proces is een internetverbinding vereist. De software wordt zo automatisch aan je account gelinkt, en de recentste updates worden meteen ook binnengehaald. Na de installatie klik je op Finish en ben je meteen beschermd.

 

STAP 4 / Beheren

Keer nu terug naar het online dashboard. Stond dat nog open? Klik dan op Refresh linksboven. Je eerste computer zal nu in het venster verschijnen. Voeg je meerdere systemen toe, dan komen die daaronder terecht. In één oogopslag bekijk je de staat van de beveiliging van ieder systeem, zie je hoeveel bedreigingen Sophos al moest opruimen, en check je wanneer de laatste update voor een specifiek systeem plaatsvond. Je kan op de naam van de computer klikken, maar ook links onder ‘Devices’ een computer selecteren om naar een detailweergave te gaan. Het overzichtsvenster vind je steeds terug bij Dashboard onder Summary. Bij My Account wijzig je tot slot je wachtwoord.

 

STAP 5 / Pc-software

Voor de volledigheid is het de moeite om eens te kijken naar de software die je in stap 3 op je computer plaatste. Rechtsonder in het systeemvak van de startbalk schuilt een nieuw icoontje: een grijsblauw schildje. Zie je het niet, klik dan even op het pijltje om meer icoontjes te zien. Klik rechts op het logo en selecteer Open Sophos Home om het programma in een venster te openen. Het zal je meteen opvallen dat de tool, in vergelijking met andere antivirusprogramma’s, weinig om het lijf heeft. Je vindt er een link naar het dashboard en kan er de status van de bescherming nog eens bekijken. Onder Exceptions zie je welke programma’s of websites Sophos niet moet scannen, maar die lijst uitbreiden, doe je online. Wat de Scan Now-knop doet, laat ik je zelf raden.

 

STAP 6 / Websites blokkeren

In de praktijk hoef je de software op je computer nooit te openen. Sophos zal zichzelf in alle stilte up to date houden en alle functies en acties zijn toegankelijk via het dashboard. Klik op een systeem om de gevorderde opties te bekijken. Bovenaan kan je een scan starten en de antivirusbescherming of de webbescherming in- of uitschakelen. Scroll verder naar onder voor Web Category Access. Daar kan je eenvoudig bepaalde delen van het internet blokkeren. Dat kan van pas komen als je als gezinshoofd zoon- of dochterlief wilt beschermen tegen de meer duistere kantjes van het net. Zo kan je snel porno blokkeren, maar ook haatwebsites, louche sites over drugs en veel meer. Probeert de eigenaar van de computer er toch naartoe te surfen, dan zal Sophos de connectie tegenhouden en krijg jij in het dashboard een melding te zien.

 

STAP 7 / Uitzonderingen

Sommige programma’s of websites kunnen verkeerdelijk als besmet met een virus geregistreerd zijn. Voor die gevallen kan je zogenaamde uitzonderingen toevoegen. De functie schuilt onder Antivirus Protection Exceptions. Er zijn drie soorten uitzonderingen: je kan mappen of bestanden aan Sophos onttrekken, websites als gegarandeerd veilig markeren, en applicaties of processen als uitzondering toevoegen. Je kan ook uitzonderingen vanop afstand beheren. Om ze toe te voegen, moet je wel hun adres op de computer kennen. Je kan dus niet bladeren. Om de map ‘Geen Virussen’ op de C-schijf toe te voegen, typ je dus C:Geen Virussen. Op je eigen computer kom je het adres van een map snel te weten door in verkenner bovenaan rechts op de adresbalk te klikken. Selecteer daar Kopieer adres als tekst. Het resultaat kan je vervolgens meteen in het dashboard plakken. Uitzonderingen zal je waarschijnlijk niet meteen nodig hebben. Met alles ingesteld, hoef je eigenlijk niets meer te doen: Sophos zal je veilig houden en je nooit lastigvallen, tenzij er echt iets belangrijks scheelt.