Windows 10 is als een overbezorgde moeder. Voor je eigen bestwil monitort ze alles wat je doet: waar je bent, wat je zegt en wat je koopt. Je moeder kan je niet het zwijgen doen opleggen, je besturingssysteem gelukkig wel. Met ShutUp10 is dat zelfs een fluitje van een cent. Je kan in Windows 10 natuurlijk ook handmatig je instellingen aanpassen, maar waarom zou je zoveel tijd spenderen aan het opsporen van relevante instellingen, als een programma dat voor jou kan doen? ShutUp10 is een gratis applicatie die relevante instellingen in verband met privacy en beveiliging opsnort en je een platform biedt om ze makkelijk aan te passen. Zo snoer je Windows 10 vlot de mond.

STAP 1 / Download

Bij ShutUp10 komt geen installatie te pas: je downloadt het programma, opent het en draait het. Ga hiervoor eerst naar de website www.oo-software.com/en/shutup10. Daar zoek je de obligatoir grote, groene knop met Download of Start free download now om de download van het zip-bestand OOSU te starten. Als de download voltooid is, dubbelklik je op de map. Je zal vier mappen te zien krijgen en als laatste een bestand ‘OOSU10’. Dubbelklik op het bestand. Het kan zijn dat je nu een pop-upvenster krijgt dat je vertelt dat je eerst alle andere mappen moet uitpakken, vooraleer het programma efficient kan draaien, maar dat mag je negeren. 

 

STAP 2 / Voorzorgen

Het venster toont alle instellingen die bovendien gegroepeerd zijn per thema, zoals bijvoorbeeld ‘Security’, ‘Privacy’ of ‘Location Services’. Als je meer info over een instelling wilt zien, kan je op de naam klikken. Bovenaan zie je drie tabbladen: ‘File’, ‘Actions’ en ‘Help’. Om extra info te krijgen over alle functies kan je op Help klikken, en vervolgens op short guide. Onder ‘Actions’ kan je onder andere een systeemherstelpunt maken, waardoor je altijd terug kan keren naar dat punt als er iets fout zou lopen. Doe dat eerst: klik onder ‘Actions’ op Create a System Restore Point (Recommended) en selecteer, wanneer in het volgende venster gevraagd wordt of je wilt bevestigen, Yes. Nu ben je klaar om je instellingen in te duiken!

 

STAP 3 / Aan de slag

Voorlopig wordt elke instelling voorafgegaan door een rode schakelaar. Je instellingen zijn zoals Windows (of jij) ze eerder instelde. Achter elke instelling zie je daarnaast een icoontje. Een groen vinkje betekent dat ShutUp10 aanbeveelt om de instelling te deactiveren, terwijl een geel driehoekje aangeeft dat de instelling uitgeschakeld mag worden, maar dat de gebruiker misschien een of meerdere effecten zal ondervinden. Er zijn ten slotte vijf instellingen die een rood uitroepteken krijgen. Deze instellingen mag je – weliswaar op eigen risico – uitschakelen, mits je rekening houdt met de effecten. Zo kan je Windows Defender uitschakelen, maar dan moet je natuurlijk er wel voor zorgen dat je een ander antivirusprogramma gebruikt om de leemte op te vangen.

Begin bij de aanbevolen instellingen van ShutUp10. Onder Actions kan je klikken op Apply all recommended settings. Hiermee worden alle instellingen met een groen vinkje gedeactiveerd. Ga dan de lijst af om je instellingen te controleren en kies welke instellingen je daarbovenop wilt veranderen. 

 

STAP 4 / Afsluiten

Wanneer je genoeg rond hebt gehooid in je instellingen kan je ShutUp10 gewoon sluiten. Je instellingen worden automatisch bewaard. Het programma kan je bij het afsluiten wel vragen om je computer te herstarten; dat moet niet per se onmiddellijk, maar is nodig om bepaalde instellingen te finaliseren.

Merk je in de weken daarna dat je een instelling te veel hebt gewijzigd? Open het programma dan opnieuw en wijzig de instelling in kwestie, of ga er met de grove borstel door en klik op Undo all changes onder het Actions-tabblad. Zo kan je weer met een schone lei herbeginnen.