SlickRun is piepklein maar kan verbazingwekkend veel. De mini-tool gebruikt ingetikte commando’s, dus om snel te werken zal je degene die je het meest gebruikt vanbuiten moeten leren. Eens je dat onder de knie hebt, is SlickRun een bijzonder snelle manier om je favoriete programma’s, sites en vensters open te krijgen.

Open het programma en je krijgt een klein tekstvak dat, standaard, je geheugengebruik toont. Om programma’s, bestanden en webpagina’s te openen, gebruikt SlickRun ‘Magic Words’, commando’s die je in het tekstvak intikt. Typ je bijvoorbeeld ‘mail’ in, dan opent de tool standaard Outlook voor je.

[download_file]

Je kan die Magic Words uiteraard aanpassen, of er zelf nieuwe aanmaken. Voor je documenten, bijvoorbeeld, of voor Gmail, want ook url’s kan je aan een commando hangen. Zo open je snel webpagina’s en programma’s, zonder dat je jouw mooie bureaubladachtergrond volpropt met snelkoppelingen.

Over mooie bureaubladachtergronden gesproken: je kan ook het uitzicht van SlickRun veranderen om daar beter bij te passen. SlickRun laat je zowel het lettertype waarin je commando’s tikt veranderen, als de kleur van het venster en van de letters. Dat gaat vrij makkelijk. Rechtsklik op het SlickRun-venster en ga in het menu naar ‘Setup’. Daar open je het tabblad ‘Appearance’. Naast kleuren en fonts kan je hier onder meer ook aangeven welke boodschap SlickRun moet tonen wanneer je het programma niet actief gebruikt.

Om nieuwe Magic Words te maken, ga je in hetzelfde menu naar ‘New Magic Word…’. Je zal voor programma’s het bestandspad nodig hebben, dat je bovenaan in Windows Eplorer vindt. Voor sites is het simpeler. Wil je bijvoorbeeld snel naar Facebook kunnen, maak dan een nieuw Magic Word aan, noem het pakweg ‘face‘ en plak de url ‘http://www.facebook.com‘ in het tweede vakje. Je kan nog aangeven in welk venster dat moet openen, of je woord even testen. Vergeet niet bovenaan op het vinkje te klikken om je Magic Word op te slaan. Tik je nu ‘face’ in SlickRun, dan zal het programma automatisch Facebook starten.