Chrome OS is een heel summier besturingssysteem dat zich erg op Googles cloud richt. Voor veel mensen volstaat het OS echter. Aan meer dan surfen, muziek beluisteren en mails sturen hebben velen immers geen behoefte. Misschien overweeg jij wel zo’n Chromebook als primaire laptop omdat je niet meer nodig hebt, of als secundair toestel voor onderweg, omwille van de uitstekende batterij. Ben je niet helemaal zeker of de computers jou op het lijf geschreven zijn, overweeg dan een testritje.

Neverware biedt met CloudReady een gratis versie van het OS aan. Je kan de nodige bestanden onderaan of via hun website downloaden. Het bestand is ongeveer 600 MB in formaat. Vervolgens maak je een opstart-usb-stick aan met het OS op voorgeïnstalleerd. Hoe dat moet, lees je hier. Je zal het zopas gedownloade bestand nodig hebben, net als de Chromebook Recovery Tool van Google. Je kan nu een computer naar keuze opstarten vanop de usb-staaf en Chrome OS naar believen testen.

[download_file]

Let op: probeer Chrome OS niet te installeren op een laptop met belangrijke bestanden op. Het besturingssysteem zal je Windows- (of Mac) installatie overschrijven. Idealiter test je het besturingssysteem uit op een oude laptop. Hoewel het CloudReady Chrome OS op de meeste laptops zal werken, wordt slechts een beperkt (maar uitgebreid) gamma officieel ondersteund. Die lijst vind je hier.