Niets zo frustrerend als een Youtubevideo die je niet kan zien omdat je in het verkeerde deel van de wereld woont. Voor je aan de slag gaat met een VPN om dat te omzeilen, is het nuttig om te checken waar het filmpje wel te bekijken is.

STAP 1 / Invoeren

De lokale beperkingen van een Youtube-fimlpje kan je vlug controleren via www.polsy.org.uk/stuff/ytrestrict.cgi, een ietwat cryptisch internetadres. Je kopieert de URL van de pagina waarop de video staat en plakt het in het zoekveld van de website. Na een paar seconden krijg je een wereldkaart te zien.

 

STAP 2 / Lokaliseren

De rode landen op de kaart die Youtube Registration Checker toont, zijn deze waar de video om bepaalde redenen niet af te spelen valt. De namen van de naties zijn onderaan ook eenvoudig opgelijst in twee kolommen met de toegelaten en niet toegelaten gebieden. Is je aardrijkskundige kennis niet al te uitgebreid, dan kan je tevens je muis over de gebieden op de kaart slepen om te weten te komen over welk land het gaat. Zodra je weet in waar Youtube het kijken van een video wel toestaat, kan je je VPN daarop afstellen.