Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Wanneer je wel eens een gratis programma downloadt, ben je allicht al in aanraking gekomen met malware. Met name adware wordt veelvuldig aan applicaties gekoppeld, waarna je wordt bestookt met reclame en allerhande toolbars. Daarom heeft Microsoft een nieuwe feature toegevoegd aan Windows Defender in Windows 10, die je tegen dergelijke wanpraktijken kan beschermen. Alvorens je van deze bescherming kan genieten, dien je de feature echter in te schakelen. Volgende stappen leggen dit proces tot in de puntjes uit.

STAP 1 / Register

De feature van Windows Defender zit verstopt in het register van je Windows 10-pc. Om de register-editor te openen, dien je regedit te typen in het zoekveld van het startmenu. Druk hierna op Enter en je zal een nieuw venster zien opengaan. Navigeer naar HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPOLICIESMICROSOFT in de boomstructuur aan de linkerkant van het venster. Hier kan je de map Windows Defender terugvinden.

 

STAP 2 / Nieuwe sleutel

Alvorens je de anti-adwarefunctie van Windows Defender kan inschakelen, dien je een nieuwe sleutel aan te maken. Klik hiervoor met je rechtermuisknop op de map Windows Defender en kies voor Nieuw. Wanneer je nu op Sleutel klikt, zal je een nieuwe map zien verschijnen. Geef deze sleutel de naam MPENGINE.

 

STAP 3 / DWORD-waarde

Klik op de pas aangemaakte map in de boomstructuur om de sleutel te openen. Aan de rechterkant zal je enkel (Standaard) zien staan. Klik met je rechtermuisknop onder de bestaande naam, kies voor Nieuw en selecteer DWORD (32 BITS)-waarde. Dubbelklik op het nieuwe object en typ onder Waardenaam: MPENABLEPUS. Geef hierna 1 op onder Waardegegevens.

 

STAP 4 / Controle

Hoe ben je zeker dat Windows Defender je voortaan ook tegen adware beschermt? In de eerste plaats zal er steeds een bericht verschijnen wanneer Windows Defender malware heeft gevonden. Ook kan je in de geschiedenis van de applicatie nakijken welke items het heeft gedetecteerd. Ieder item dat met PUA (Potentially Unwanted Application) begint, is een bepaald type van adware. Als laatste kan je eveneens een gratis programma downloaden dat bekend staat om zijn bijgeleverde adware, al vorm je op deze manier wel een erg gemakkelijk doelwit voor malware.