Er bestaan heel wat tools waarmee je een heuse agenda kunt bijhouden, delen, enz. Voor veel mensen is dat echter overkill. Journaley biedt een veel verfrissender aanpak – beperkt in functionaliteit, dat wel, maar laat dat nu net een van de kwaliteiten zijn.

Journaley bestaat slechts uit één venster. Linksboven tref je een kalender aan, waar standaard de huidige dag is geselecteerd, maar uiteraard kun je snel een andere dag, maand of jaar kiezen. Zodra je een dag hebt aangeduid, kun je daar in het rechterpaneel een of meer taken of berichten aan koppelen. Verwacht hier echter geen toeters of bellen: een veel uitgekleder tekstverwerkertje ga je niet snel vinden. Meer dan de tekstgrootte (3 keuzes) of het lettertype (slechts 2 keuzes) valt er hier niet in te stellen, maar dat kan wellicht volstaan.

[download_file]

Helemaal rechts tref je nog een verticale menubalk aan van waaruit je (de taken of berichten van) een bepaalde dag van een ster kunt voorzien, een of meer tags aan de geselecteerde taak of het bericht kunt hangen en een afbeelding kunt koppelen. Die afbeelding verschijnt dan in een wat kleiner formaat bovenaan je bericht of taak. De afbeelding aanklikken volstaat om een grotere weergave te krijgen.

Met een eenvoudige muisklik schakel je over van de kalenderweergave (waarbij je dus zelf de gewenste dag moet openen) naar een tag-weergave. In dit geval krijg je een overzicht van de tags en van de berichten die van de geselecteerde tag zijn voorzien. In ditzelfde overzicht tref je ook de items aan die je van een ster had voorzien. Je zoekt weliswaar vergeefs naar een ingebouwde zoekfunctie, maar wellicht heb je voldoende aan het tagsysteem.

Vanuit het instellingenvenster kun je nog de locatie van je ‘journaal’ bepalen en dat desgewenst met een wachtwoord afschermen.

Zoals we al zeiden: een erg eenvoudige app, maar net daardoor erg bruikbaar voor wie geen behoefte heeft aan de vaak complexe functionaliteiten van een heuse PIM.