Google meldt in een blogbericht dat er een vertaalfunctie richting Now on Tap zal komen. Op die manier kunnen gebruikers dus tekst vanuit eender welk scherm op hun telefoon vertalen. Een andere nieuwe functie is het kunnen scannen van QR-codes.

Vertalen

Google Now on Tap was één van de belangrijkste nieuwe features die deel uitmaakten van de Android 6.0 Marshmallow update van vorig jaar. Vanuit eender welk scherm van je telefoon kan je de home-knop van je toestel lang indrukken om dan op basis van de info die op je scherm te zien is snel allerlei taken te kunnen verrichten.

Toch is het duidelijk dat Google nog niet klaar is met Now on Tap. Onlangs verbeterde Google de feature nog door je te laten zoeken op basis van beelden die de camera van je apparaat registreert. Nu wil het bedrijf dus ook onder meer vertalingen toevoegen. Als je Now on Tap activeert, klik je op “Vertaal dit scherm” en onmiddellijk vertaalt Now on Tap de inhoud naar de taal die je in je toestel hebt ingesteld.

QR-codes en Discover-functie

Now on Tap wil ook QR-code scanners overbodig maken. Als je je home-knop lang indrukt vanaf de camera-app van je Android 6.0-toestel, zal Now on Tap voortaan ook QR-codes en barcodes herkennen en kunnen gebruiken. Een laatste extra is de ‘Discover’-functie. Via Now on Tap zal Google je gelijkaardige visuele content kunnen tonen op basis van wat er te zien is op je scherm. Als je bijvoorbeeld een artikel leest over NASA, toont Now on Tap je via Discover een reeks foto’s, filmpjes en artikels die daarmee te maken hebben.

Opdoffer

De enige opdoffer van deze nieuwe reeks functies zit hem in de ondersteuning voor Now on Tap. Now on Tap is voorlopig nog steeds niet beschikbaar als je je telefoon in het Nederlands hebt ingesteld. Wie zijn toestel in de Engelse taal instelt, kan er wel al mee aan de slag.

 Daarnaast is er natuurlijk nog het eeuwige probleem van de zogenaamde fragmentatie van Android-versies. Als je het überhaupt al niet erg vindt om je telefoon in het Engels te gebruiken, blijft de kans nog steeds klein dat je al met Now on Tap aan de slag kunt. Het merendeel van de Android-toestellen draait namelijk nog altijd op het oudere Android Lollipop. Om Now on Tap te kunnen gebruiken, heb je de nieuwere Marshmallow-versie nodig. Dat terwijl zelfs Android Nougat, de opvolger van Marshmallow, al voor de deur staat.