ACR Call Recorder is een gratis app die al je ingaande en uitgaande telefoonverkeer opneemt. Via ACR Call Recorder kan je die telefoongesprekken dan achteraf beluisteren. Je kan de audiobestandjes ook makkelijk delen.

Wetgeving

Bij sommigen zal er misschien wel een belletje gaan rinkelen bij de gedachte om telefoongesprekken op te nemen via een app. Is dat wel legaal? De makers van ACR Call Recoder zijn er zich duidelijk ook van bewust dat de regelgeving daarrond per land kan verschillen. Daarom benadrukken ze dat je zelf verantwoordelijk bent voor je daden, en dat je als gebruiker moet rekening houden met de wetgeving in je land. Maar zowel in Nederland als België is er geen enkel juridisch probleem. Sterker nog, als je ACR Call Recorder gebruikt, hoef je je gesprekspartner er niet eens van te verwittigen volgens de wetgeving in beide landen. Wat wel noodzakelijk is, is dat je zelf deel uitmaakt van het gesprek. In dat geval mag je zelf je eigen telefoontjes opnemen als je dat wilt.

Automatisch wissen

Nu alle twijfels over wetgeving ontkracht zijn, gaan we over naar wat deze app precies kan. ACR Call recorder is enorm gebruiksvriendelijk. Als je gesprekken wilt opnemen, activeer je de app door linksboven op het menu-icoontje te drukken, en dan de schuifknop op ‘actief’ te zetten. Vanaf dat moment zullen alle ingaande en uitgaande telefoontjes opgenomen worden. Als je bang bent dat je telefoon spoedig overspoeld zal worden met telefoongesprekken, kan je de ‘Automatisch wissen’-functie activeren. In dat geval wist de app zelf telefoongesprekken die ouder zijn dan een bepaald aantal dagen die je instelt. Je vindt de optie terug in: ‘Instellingen’, ‘Opname’, ‘Automatisch wissen’. Vervolgens typ je het gewenste aantal dagen in, en klik je op ‘Opslaan’.

Filter

Een andere mogelijkheid is om gesprekken te filteren. Op die manier kan je zorgvuldig bepalen welke telefoongesprekken je wel en niet wilt opnemen. Ga naar ‘Instellingen’, ‘Opname’ en duidt bij ‘Opnamefilters’ ‘Toegestanenummers’ of ‘Blacklist aan’. Vervolgens druk je in beide gevallen bovenaan op het mannetje met het plusteken om contacten te selecteren uit je contactenlijst.

Delen

Je opnames kan je heel eenvoudig delen. Je selecteert gewoon een opname door ze lang met je vinger aan te drukken. Daarna duidt je het ‘Deel’-icoontje aan. Vervolgens druk je nog eens op ‘delen’, en kies je een app waarmee je je geluidsbestandje wilt verzenden. Houd er wel rekening mee dat een lang telefoongesprek niet in bijvoorbeeld een mailtje zal passen. Apps als Send Anywhere of WeTransfer zijn wel ideaal voor het delen van grote bestanden. Je kan natuurlijk ook altijd je telefoon via een kabeltje met je pc verbinden om je geluidsbestandjes over te zetten.

Opnameformaat wijzigen

Standaard zal het opnameformaat van je telefoontjes gezien ingesteld staan op 3GP. Dat bestandstype wordt door de meeste mediaspelers wel ondersteunt. Als je een ander formaat verkiest, kan je het standaardformaat makkelijk wijzigen. Ga naar ‘Instellingen, ‘Opname’ en klik bij ‘Opnamestand’ op ‘Opnameformaat’. Vervolgens selecteer je een formaat uit de lijst. Onder meer FLAC, WAV en MP4 horen bij de opties. Je zal merken dat de geluidskwaliteit van de opnames erg kan verschillen tussen de formaten onderling.

Vervelende melding

Vervelend aan ACR Call Recorder is dat de app – zoals veel anderen – de pretentie lijkt te hebben dat ze een plaatsje verdient bovenaan je notificatiescherm. ACR wil maar al te graag laten weten dat het actief is. Als je die melding liever uitschakelt, ga je naar ‘Instellingen’, ‘Algemeen’ en vervolgens zet je de schuifbalk van ‘Melding’ uit. ACR Call Recorder is enkel beschikbaar voor Android.