Wanneer er verschillende gebruikers op uw pc werken (of wanneer u de de facto netwerkbeheerder bent thuis of op uw werk) kan het gebruikersbeheer van Windows best wel wat tijd en opvolging vergen. Quick User Manager maakt het dankzij een overzichtelijke interface heel wat comfortabeler om de Windows-gebruikers te beheren.

Quick User Manager, dat niet eens een installatie behoeft, bestaat slechts uit een programmavenster. In het linkerpaneel krijg je de al bestaande Windows-accounts netjes opgelijst, inclusief de naam, het bijhorende pictogram en het accountttype (zoals Administrator, Guest, Standard User of Builtin Administrator). In het rechterpaneel krijg je diverse opties en eigenschappen van het geselecteerde account te zien. Vanuit dit paneel kun je alvast heel gemakkelijk de weergavenaam en de gebruikersstatus (user privilege) aanpassen.

[download_file]

Met hetzelfde gemak wijzig je ook het gebruikerspictogram en het wachtwoord – of je verwijdert het wachtwoord gewoon. Iets drastischer natuurlijk is de knop Delete user account, waarmee je het account zonder meer verwijdert uit Windows. Maar er is meer. Een vinkje plaatsen of verwijderen volstaat om het account (tijdelijk) uit te schakelen, of ervoor te zorgen dat een wachtwoord (niet) kan worden gewijzigd, om aan te geven dat een wachtwoord (n)ooit verloopt, om Windows automatisch naar het geselecteerde account te laten doorstarten of om de gebruiker van het Windows welkomstvenster te laten verdwijnen. Het is overigens ook mogelijk van hieruit een geheel nieuw account te creëren. Ongeveer de enige mogelijkheid die we hier niet terugvinden is het instellen van een tijdsframe waarbinnen een gebruiker zich niet langer kan aanmelden.

Deze tool lijkt ons best handig voor wie geregeld met zijn gebruikersaccounts aan het worstelen is.