Ben jij iemand die het graag met beelden zegt? Dan is TinyTake misschien iets voor jou. De app voorziet je van een brede waaier aan toepassingen voor screenshots en video’s die je op je computer opneemt.

Het installatieprogramma van TinyTake heeft een beetje tijd nodig om uit de startblokken te vertrekken, maar eens bezig klaart het op een minuut of twee de klus. Bij het opstarten vraagt TinyTake je om een account aan te maken. Geef een authentiek e-mailadres op en een naam. Je kan ook je server URL personaliseren, waarnaar je bestanden zullen opgeladen worden, als je dat wilt. Eens ingeschreven, stuurt het programma een bevestigingsmail met wachtwoord naar je mailadres. Dat wachtwoord kun je meteen na je eerste login aanpassen.

[download_file]

TinyTake geeft je de mogelijkheid om video’s te maken van wat er op je beeldscherm gebeurt. Indien je een computer met ingebouwde webcam hebt of nog ergens een apart toestelletje hebt rondslingeren, kan je die ook aansturen met het programma. De eerste keer vraagt TinyTake om je geluidsinstellingen vast te leggen, maar deze kan je later in het instellingenmenu nog aanpassen (het tandwieltje onderaan). Vervolgens verandert je muispijl in een rood kruis. Hiermee kan je het gebied afbakenen dat je wilt vastleggen op film. Je hebt de mogelijkheid om samen met je beelden ook geluid op te nemen. TinyTake geeft je een limiet van vijf minuten opnametijd en 1 GB cloudopslagruimte, maar dat kan je gratis uitbreiden door de app te delen met andere mensen.

Soms helpt het om een dikke rode pijl te plaatsen op je screenshot om dingen duidelijk te maken. Ook hierbij assisteert TinyTake je. De software geeft je vier verschillende opties om screenshots te nemen. Via ‘Capture Region’ kan je eigenhandig de omtrek van je schermfoto bepalen. Nadat je jouw screenshot hebt gemaakt, kom je automatisch in het aanpassingsscherm terecht. Bovenaan vindt je de balk met bewerkingsfuncties, zoals markeren, tekenen en tekst toevoegen, waarmee je je afbeelding duiding kan geven.

TinyTake geeft je de mogelijkheid om je content lokaal maar ook in de cloud op te slaan. Dat heb je geregeld met één klik. Kies je voor de cloud, dan krijg je tevens de url waarmee je foto’s en video’s met anderen kan delen. Wil je een video publiceren op YouTube, dan moet je eerst TinyTake toestemming geven om filmpjes op te laden op jouw YouTube account. De gemakkelijkste weg is om het uploadmenu van het programma te openen, naar de YouTube-tab te gaan en van daaruit je account te linken. Zodra je dat geregeld hebt, hoef je na opname enkel op de YouTube-knop te drukken om deze meteen op je kanaal te plaatsen.