Ookla is het bedrijf dat bekend staat om zijn Speedtest.net-webtoepassing. Die bestaat ondertussen al sinds 2006. Het bedrijf heeft ook een app waardoor je een gratis testinstrument voor mobiel internet en wifi in je broekzak hebt.

Mobiel internet en wifi

De app is kan erg nuttig zijn om de kwaliteit van je mobiele internetprovider te testen op plaatsen die voor jou belangrijk zijn. De kwaliteit van mobiel internet kan erg verschillen, en met speedstest.net krijg je erg snel een beeld over de capaciteiten van je netwerk op die bepaalde plaats. Verder is de app een handiger meetinstrument voor de internetdekking in je huis te testen dan de webtoepassing dat is. Het leuke is dat je niet per se je laptop door heel het huis hoeft te sleuren, om te controleren op welke plaatsen in je huis de achilleshielen van je netwerkdekking zitten. Je wandelt gewoon rond, en voert telkens opnieuw tests uit. Zo kom je te weten of het zinvol is om je netwerk eventueel uit te breiden met acces points of powerline-adapters.

Ping

Als je de app opstart, merk je een grote ‘start test’-knop op. Druk je die in, dan worden de tests van Ookla meteen uitgevoerd. Hoe werkt Speedtest.net? Overal in de wereld zijn servers verspreid die Ookla gebruikt voor zijn snelheidstest. Het bepaalt zelf welke server het beste zal werken voor de locatie waar je je bevindt. Allereerst wordt de ‘ping’ van je netwerk getest, uitgedrukt in milliseconden. De ping zegt iets over de reactietijd van je netwerk. Ookla’s servers sturen namelijk data naar je netwerk, en een lage ping geeft aan dat je netwerk erg responsief is.

Download en upload

Daarna is het aan de downloadsnelheid. De snelheid van gegevensoverdracht van de server naar je telefoon wordt daarbij gemeten. De downloadsnelheid wordt uitgedrukt in Megabits per seconde (Mbps, 1 MByte staat gelijk aan 8 Mbit). Ten slotte stelt Ookla nog de uploadcapaciteiten van je netwerk op de proef. Het meet de transfersnelheid van data die van je toestel naar de server wordt gestuurd. Die snelheid wordt ook uitgedrukt in Mbps. De ganse test is normaal gezien binnen de 30 seconden afgerond.

Ookla heeft helaas een erg vervelend verdienmodel aan zijn app gekoppeld. Telkens je een test hebt afgerond, en je wilt een nieuwe test starten, verschijnt er een advertentie op de plaats waar normaal gezien ‘Start test’ zou staan.

Vervelend verdienmodel

Nogal omslachtig onderaan de advertentie staan een ‘install’- en een ‘Nee, danku’-knop. Pas als je die laatste aanduidt, kan je opnieuw een test uitvoeren. Daarna verschijnt er een ‘Opnieuw testen’-knop en een ‘Verwijder advertenties’-knop. Het kost 76 eurocent om een advertentievrije versie van de Speedtest-app te kunnen bemachtigen.

Verander van server

Al je testresultaten worden netjes opgelijst in het tabblad ‘Resultaten’. Als je de resultaten van de tests twijfelachtig vind, kan je altijd eens proberen om zelf een andere server te kiezen. Klik in het tabblad ‘Instellingen’ op ‘Wijzig server’ en kies er één uit. Telkens je de app opnieuw opstart, zal de Speedtest.net-app wel weer naar zijn standaardmodus gaan, waarmee het dus zelf automatisch de beste server voor jouw locatie selecteert. De Speedtest.net-app is beschikbaar voor Android, iOS en Windows Phone. Als je meer wilt weten over hoe je je wifinetwerk kan uitbreiden moet je zeker deze gids eens lezen. Als je met vragen zit over de prijs/kwaliteitsverhouding van je internetformule, dan is de Telecomwijzer de plaats die je zoekt.