Steeds meer diensten opereren vanuit de cloud en dat is voor antivirustoestanden en aanverwanten niet anders. Ook Reason Core Security hoort in dit kamp thuis. Het is een cloudscanner die diverse bedreigingen viseert met een sterke focus op adware, spyware en PUP’s (potentially unwanted programs). Let wel, de tool is niet bedoeld om je antivirus te vervangen.

Het is eigenlijk de bedoeling dat je meteen na de installatie een initiële scan uitvoert. Dat gebeurt met de engine van HerdProtect, dat eveneens door Reason Software, de makers van Reason Core Security werd ontwikkeld. Je krijgt dan meteen een veiligheidsscore te zien en als het nodig blijkt kun je dubieuze software laten verwijderen. In de gratis versie is realtime bescherming, met automatische scans op de achtergrond, wel afgelopen na 30 dagen.

[download_file]

Reason Core Security bevat verder nog een aantal nuttig extra’s, waaronder een ‘startup manager’ die nagaat hoe veilig de programma’s zijn die op je systeem samen met Windows opstarten. Gezien Reason Software tevens de maker is van ShouldIRemoveIt, zal het je weinig verbazen dat deze startup manager als twee druppels ware lijkt op ShouldIRemoveIt. Je krijgt meer feedback over de startups en je kunt die van hieruit ook verwijderen. Ongeveer hetzelfde geldt trouwens voor geïnstalleerde browser-addons en voor ‘traditionele’ programma’s die op je systeem staan.

In de rubriek Remediation tref je een aantal Windows-instellingen aan die wel eens durven ontsporen en die je van hieruit makkelijk kunt herinitialiseren. Te denken valt aan een reset van Winsock en andere netwerkinstellingen, aan een reset van de Windows Verkenner en aan het herstel van Windows systeembestanden. Ook is het mogelijk de startpagina en de standaard zoekprovider van een aantal populaire browsers opnieuw in te stellen – bijvoorbeeld nadat een browserhijacker die zonder pardon heeft gewijzigd.

Verder zit in de tool ook Unchecky geïntegreerd: een tool die bij installaties van nieuwe software nagaat of er stiekem geen additionele programma’s mee worden geïnstalleerd.