De satellietmodus van Google Maps wordt een stuk mooier. Google verhoogt de kwaliteit van de beelden door te kiezen voor nieuwe foto’s in een hogere resolutie. Ook Google Earth profiteert mee. De verbeteringen zijn vooral merkbaar wanneer je de aarde vanop enige hoogte bekijkt.

Google maakt daarvoor gebruik van nieuwe foto’s van de Landsat 8-kunstmaan. Ook de nabewerking krijgt volgens de internetgigant een upgrade. Google werkte de wolken op de satellietbeelden weg door miljoenen afbeeldingen samen te leggen, te vergelijken en telkens de duidelijkste pixels van iedere foto van een regio te combineren tot één scherp geheel.

Landsat 8 zweeft pas sinds 2013 rond de aarde en is superieur aan zijn voorganger Landsat 7. Niet alleen zijn de beelden scherper en beter van kleur, Landsat 8 neemt ook dubbel zoveel foto’s. Dat maakte het voor Google eenvoudiger om perfecte wolkenloze beelden samen te stellen. Hieronder zie je het verschil tussen de oude beelden (bovenaan) en de nieuwe (onderaan).

 

?

Pixels

In totaal verwerkte Google bijna een petabyte aan fotodata, goed voor 7.000 keer meer pixels dan er sterren in de melkweg zijn. De software die Google gebruikte, Earth Engine, is dezelfde als de software die wetenschappers gebruiken om de aarde te bestuderen en bijvoorbeeld vegetatie in het oog te houden.

Voor de beelden vanop grote hoogte maakte Google traditioneel wel gebruik van de oudere Landsat 7, maar die kreeg in 2003 al te maken met een hardwarefout waardoor updates van de bestaande beeldenmozaïek vrijwel onmogelijk werden. Op zijn blog maakt Google het probleem duidelijk aan de hand van de twee onderstaande afbeeldingen. De bovenste dateert van 2000, de onderste van na de hardwarefout in 2003.

Om van de nieuwe beelden te genieten hoef je niets te doen. Ze zijn automatisch beschikbaar voor Google Maps en Google Earth. Vandaag is dus een goed moment om je favoriete plekjes op de aarde nog eens vanuit de lucht te bekijken.