Het internet is bij momenten een wonderlijke plaats, vol met humor, sociaal contact en informatie. Neem echter een verkeerde afslag en je komt in beduidend minder frisse buurten terecht. Met je iPad kan je de onschuld van zoon- of dochterlief nog wat langer beschermen door bepaalde types website te blokkeren, zodat ze er niet (al dan niet opzettelijk) naartoe kunnen.

STAP 1 / Poesjes

Kinderen lijken wel geboren met een tablet in de hand. Ze kunnen swipen lang voor ze kunnen lezen en ze denken geen twee keer na alvorens ze ergens op klikken. Voor je het weet, zoeken ze naar een schattig poesje en kan je het één en ander uitleggen.  Met de iPad is het erg eenvoudig om specifieke websites of bepaalde categorieën van sites te blokkeren. Ga daartoe naar Instellingen en kies Restricties onder Algemeen.

 

STAP 2 / Belangrijk wachtwoord

Als het de eerste keer is dat je een kijkje neemt in het menu, dan vraagt iOS je om een wachtwoord in te stellen. Logisch, anders kan een geniepige gebruiker de restricties zomaar uitschakelen. Je ziet nu een lijst met applicaties. Het is niet alleen mogelijk om het surfen te beperken, je kan ook het gebruik van bepaalde apps blokkeren. Handig wanneer je niet wilt dat je kleine donder een mailtje naar je zakenrelaties stuurt.

 

STAP 3 / Blokkeren of toelaten

Helemaal onderaan verschijnt de Website-optie. Klik daarop om extra opties tevoorschijn te toveren. De voordehandliggendste optie om hier aan te vinken, beperkt de toegang tot content die niet geschikt is voor jonge ogen, maar je kan daar bepaalde uitzonderingen aan toevoegen. Het is ook mogelijk om specifieke websites te blokkeren. Daarbij hoeft het niet om sites met schunnige inhoud te gaan: misschien heeft je kroost de iPad wel nodig voor schoolwerk en wil je Facebook en Reddit blokkeren om afleiding te beperken.

 

STAP 4 / Totale afscherming

De restricties werken over gans de iPad. Je kan ze dus niet omzeilen door een andere browser te downloaden, of via een specifieke app naar een site te surfen. De hele iPad wordt er door beschermd. De restricties uitschakelen doe je met één druk op de knop via het Instellingenmenu. Let erop dat het wachtwoord dat je koos, verschilt van het wachtwoord om je iPad te ontgrendelen, maar zorg er net zo goed voor dat je het niet vergeet. Zonder het juiste wachtwoord kan je restricties niet uitschakelen, en moet je de iPad helemaal resetten.