Ook in een modaal huishouden komt er langs allerlei kanalen geld binnen en gaat er (vaak nog meer) geld langs andere kanalen weer buiten. Een goede huisvader of – moeder wil daar natuurlijk wel wat zicht en controle over en dat is precies wat het digitale offline huishoudboekje BankTrans zich ten doel heeft gesteld.

BankTrans is van Nederlandse origine en dus zal het je weinig verbazen dat het programma gegevens van heel wat bekende Nederlandse banken kan importeren – we telden er een veertiental. Maar er zitten ook best wel wat buitenlandse banken bij, waaronder ook een aantal Belgische banken (een zestal, met name Argenta, AXA, BPO, Belfius, ING en BNP Paribas Fortis). Het programma is beschikbaar voor zowel Windows, Mac OS X als Linux.

[download_file]

BankTrans laat je toe je banktransacties in te lezen, te doorzoeken en eenvoudig te categoriseren.  Dat laatste kan automatisch gebeuren (via in te geven sleutelwoorden) maar je kunt ook eigen categorieën toekennen. Alle transacties worden overzichtelijk weergegeven in één groot scherm en er zijn uitgebreide zoek- en filtermogelijkheden. Transacties zijn echter slechts in beperkte mate aan te passen. Wel is het mogelijk meerdere bankrekeningen toe te voegen en via een grafische weergave krijg je snel inzicht in alle saldo’s en mutaties van een bepaalde periode.

Spaarrekeningen worden automatisch bijgewerkt en overboekingen naar andere rekeningen worden ook automatisch gemarkeerd. Het feit dat het om een compleet ‘offline’ programma gaat, waarbij er dus geen gegevens van het programma in de cloud worden bewaard, zal wellicht heel wat gebruikers kunnen geruststellen. Er is een ingebouwde helpfunctie maar die bevat niet veel meer dan een beknopte beschrijving van de menuopties en functies.

BankTrans is een degelijk programma voor wie voldoende heeft aan het registreren en rapporteren van transacties en niet meteen de behoefte voelt een en ander handmatig aan te passen.