Microsoft Word: we gebruiken het zo goed als allemaal om teksten vorm te geven op een computer. Iedereen pikt na een tijdje wel een paar handigheidjes op in het programma. CTRL+C en CTRL+V ken je ongetwijfeld, maar er is een grote schat aan sneltoetsen en andere trucs waar je vast nog nooit van gehoord hebt. We zetten hieronder tien tips op een rij waarmee je typen en bewerken in Microsoft Word kan versnellen. Deze zijn allemaal getest in Microsoft Word 2016.
Dubbele spaties verwijderen
We beginnen met een tip die je heel wat tijd kan besparen wanneer je de laatste hand legt aan een lange tekst. Een van de meest geniepige lay-out foutjes die je er op het einde nog uithaalt, zijn dubbele spaties na een punt. Vooral als dit juist op het einde van een regel gebeurt, is het soms moeilijk om deze gewoon visueel te spotten. Maar daar is een eenvoudig hulpmiddeltje voor, dat je misschien al kent: CTRL + H, de sneltoets om woorden te vervangen. Voer in plaats van een woord gewoon een dubbele spatie in bij te vervangen deel en een enkel spatie voor de vervanger. De functie past voor jou alle instanties in de tekst aan als je op “alles vervangen” klikt.
HOOFDLETTERS
Moet je een woord aanpassen van hoofdletters naar kleine letters, of omgekeerd? Je hoeft niet alles te verwijderen om het opnieuw in te tikken, met de combinatie SHIFT+F3 wissel je snel tussen Hoofdletter, HOOFDLETTER en hoofdletter. Gewoon je cursor bij een woord plaatsen is genoeg.
Een vlak selecteren in plaats van een tekstregel
Bij het standaard selecteren van tekst met je muis ben je beperkt in reikwijdte: je moet de regellijnen volgen. Je kan echter ook verticaal tekst oplichten. Dit doe je door ALT ingedrukt te houden terwijl je je cursor sleept, dit zorgt ervoor dat je met een vierkant kan werken. Hierdoor hoef je je niet aan de wetten van de tekstregel te houden om bijvoorbeeld lay-out toe te passen.
Formattering aanpassen
Wanneer je iets kopieert van een website naar Word, krijg je vaak te maken met een andere formattering en/of lay-out. Om dat snel in gewone tekst om te zetten hoef je alleen het tekstdeel te selecteren en CTRL+Spatie te gebruiken. Heb je liever nog andere opties om de webtekst te plakken, gebruik dan in plaats van CTRL+V de combinatie CTRL+ALT+V om een venster op te roepen dat alle mogelijke plaktoepassingen oplijst.
Meer doen met kliks
Snelle tips om meer met je muis te doen in Word: drie keer klikken in een zin zorgt ervoor dat je een hele paragraaf selecteert, houd je CTRL ingedrukt wanneer je klikt dan selecteert de tekstverwerker automatisch een zin.
Paragraafwerk
Met die paragraaf die je met een driedubbele muisklik selecteert, kan je trouwens nog wel meer doen met behulp van sneltoetsen. Druk je de combinatie SHIFT+ALT in, eerder waar in de alinea, dan kan je deze met je pijltjes fysiek verplaatsen in de tekst. Andere handige en minder bekende combo’s zijn CTRL+E (centreren), CTRL+L (links uitlijnen) en CTRL+R (rechts uitlijnen).
Sneltoetsen voor sneltoetsen
Word heeft zoveel functies achter knoppen zitten dat er zelfs sneltoetsen voor sneltoetsen bestaan. Zo kan je de standaardcombinatie CTRL+X en CTRL+V (knippen en plakken) vervangen door een tekst te selecteren en op F2 te drukken, en vervolgens op ENTER bij de plaats waar je het stukje wil neerzetten
Verschillende secties in één keer knippen en plakken
Heb je diverse stukken uit een artikel nodig die je ergens wil samengooien? Vermijd serieel kopiëren en plakken en gebruik CTRL+F3. Elke tekst die je selecteert en met die combinatie kopieert, komt in een klembord terecht, waarvan je de inhoud in één keer kan plakken via CTRL+SHIFT+F3. Het resultaat is een tekst waarin de diverse stukken die je hebt geselecteerd in volgorde onder elkaar terugkomen.
Auto-save aanpassen
Iedereen die tijdens het typen al eens een plotse crash van zijn computer heeft moeten verwerken, weet dat Word heel wat tekst kan redden van een onbewaard document. Ben je liever voorzichtig, dan kan je er voor zorgen dat die auto-save functie van Word nog frequenter tijdelijke kopieën maakt van je werk. Ga naar de tab Bestand, klik op Opties en vervolgens Opslaan, en pas hier het interval voor AutoHerstel aan.
Macro creëren
De heilige graal van elke powergebruiker is de macro, een knop die standaardacties automatiseert. Je hoeft daarvoor geen speciaal programma te downloaden, het aanmaken van macro’s kan gewoon in Word. Open via de tab Bestand het venster Opties en ga naar Lint Aanpassen. Vink hier onder hoofdtabbladen “Ontwikkelaars” aan. Hierdoor verschijnt de tab Ontwikkelaars in de tekstverwerker, en kan je aan de slag. Klik op Macro Opnemen en verzin een naam om te starten met het opnemen van de actie die je graag wil automatiseren en achter één knop steken. Wanneer je klaar bent, klik je op Opname Stoppen.