Je stuurde een dringend bericht en wacht sindsdien tevergeefs op antwoord. Is de ontvanger onbeleefd? Of heeft hij of zij je sms of chatbericht eenvoudigweg nog niet gelezen? Dat kan je eenvoudig ontdekken. De meeste chat-applicaties tonen je de status van je berichtje. Ik kijk naar de voornaamste berichtendiensten en onderzoek hoe je weet wat de status van je berichtje is. 

STAP 1 / WhatsApp

De populaire berichtendienst WhatsApp telt intussen meer dan één miljard actieve gebruikers en is ook bij ons erg populair. WhatsApp maakt het erg eenvoudig om na te kijken of je correspondent je bericht al gelezen heeft. In een conversatie met één andere persoon zie je in het tekstbalkje van je eigen berichten enkele icoontjes. Een klokje betekent dat je bericht nog niet van je smartphone vertrokken is, omwille van bijvoorbeeld netwerkproblemen. Zie je een enkel vinkje, dan weet je dat je tekst de server van WhatsApp heeft bereikt, maar nog niet tot de telefoon van de ontvanger is geraakt. Twee grijze vinkjes laten je weten dat je ludiek bedoelde ‘LOLZ OMG YOLO’ is aangekomen op de smartphone van je vriend of vriendin. Tot slot zie je de vinkjes blauw worden. Dat gebeurt wanneer de ontvanger WhatsApp heeft geopend en je bericht heeft gezien. Of hij of zij ook daadwerkelijk de tijd heeft genomen om je gevatte tekstje te lezen, is natuurlijk onmogelijk te weten.

 

STAP 2 / Groepsgesprek

WhatsApp is de applicatie bij uitstek voor chats met groepen van meerdere personen. Ook in dergelijke groepsconversaties kan je zien wie je vraag om Pizza te gaan eten deze zaterdag al las. Het vinkjessysteem van stap één is van kracht, maar de vinkjes zullen pas blauw worden als iedereen je bericht heeft geopend. Daarom is het interessant om je tekstballonnetje lang in te drukken. Op Android verschijnt er nu bovenaan een optiemenu waar je op het I-ICOONTJE dient te klikken. Bij iOS zie je een contextmenu tevoorschijn komen. Klik daar op INFO. Je krjigt nu een scherm te zien waar je duidelijk kan aflezen wie je uitnodiging al ontving, en wie ze ook al las.

 

STAP 3 / SMS

Sms’en lopen niet via een app die het mobiele netwerk gebruikt. WhatsApp blijft informatie over de staat van je bericht ontvangen zodra dat je smartphone verlaat, maar bij een sms gebeurt dat niet. Je kan dus niet zomaar ontdekken of iemand je berichtje al las, maar je kan wel zien of het correct is aangekomen. Hoe dat werkt, hangt af van je toestel en de app die je gebruikt. In de standaard-berichtenapp van Android navigeer je via het menuknopje rechtsbovenaan naar INSTELLINGEN. Kies nu voor GEAVANCEERD en schakel de BEZORGINGSRAPPORTEN VOOR SMS in. Een vinkje toont nu aan dat een sms is aangekomen op de smartphone van de ontvanger. Al naargelang je toestel zal de optie misschien verstopt staan, maar je kan ze op ieder toestel inschakelen. De functie bestaat al sinds de tijd van de oude Nokia’s.

 

STAP 4 / Hangouts

Google Hangouts werkt een beetje anders. Langs de ene kant gedragen berichten met de dienst zich meer zoals sms’en. Je kan zien dat je bericht correct verzonden is, maar niet of de ontvanger het al las. Daarvoor gebruikt Hangouts een andere tactiek. Bij iedere contactpersoon zie je immers bovenaan wanneer hij of zij laatst online was. Of de persoon in kwestie je bericht ook opende, weet je niet, maar je kan er van op aan dat de ontvanger weet dat je iets hebt gestuurd.