Een gefragmenteerd systeem is een traag systeem. Door bestanden netjes op volgorde op je harde schijf op te slaan zal je systeem vlotter draaien. Een tool als Defraggler helpt je daarbij.

Opgelet: Defragementeren is enkel interessant om een harde schijf weer sneller te maken. Bij SSD’s kan het zelfs een averechts effect hebben en gebruik je dit soort tooltjes beter niet.

[download_file]

Tijdens de installatie van Defraggler krijg je de keuze om heel wat opties aan of af te vinken. In contrast met vele gratis programma’s gaat het hier niet om stiekeme instellingen waarmee je rommelsoftware mee installeert. Defraggler biedt je onder andere aan om het standaarddefragmentatieprogramma van Windows te worden, helemaal geen slechte keuze. Na de installatie verschijnt er een website waarop je bedankt wordt voor je keuze van defragmentatieprogramma. Tot slot opent de tool zelf.

Wie al eens met een defragmentatietool aan de slag ging, zal zich snel vertrouwd voelen met de interface van Piriforms tooltje. Bovenaan zie je een lijst van al je schijfparities. In de praktijk zal je hier je systeemschijf terugvinden, samen met eventuele recovery-partities. Klik op de schijf, en klik daarna linksonder op ‘Analyze’. Defraggler zal je schijf nu analyseren en nagaan of de bestanden er op wel goed geordend zijn. Die analyse kan enkele minuten in beslag nemen. Defraggler zal je vragen of je de prullenbak wil leegmaken voor je start; aan jou de keuze.

Na de analyse zie je bovenaan een gekleurde voorstelling van de staat van je schijf. Klik op de tab ‘Drive Map’ om de legende van de gekleurde blokjes te raadplegen. Bovenaan, achter de naam van je schijf, staat het percentage dat je schijf gefragmenteerd is. Hoe meer, hoe trager je pc en hoe groter de kans dat er op termijn iets misloopt. Om een schijf naar keuze te defragmenteren klik je bij het menu ‘Action’ op ‘Defrag’. Let op, zeker bij grote harde schijven waar veel werk aan te verrichten is kan deze bewerking enkele uren in beslag nemen. In tussentijd kan je de overige tabs onderaan bekijken. Via ‘Search’ is het zo mogelijk om eenvoudig te zoeken naar bestanden van een bepaalde grote, terwijl de tab ‘Health’ je meer technische informatie geeft.