Partition Wizard 9.1 is een gratis tool voor het onderhoud van partities op de schijven op je computer. Het programma van software-ontwikkelaar MiniTool heeft alles in huis om de belangrijkste taken tot een goed einde te brengen. Het meest populaire gebruik van de tool is waarschijnlijk de migratie-optie. Die is uitermate geschikt voor wie zonder al te veel moeite de overstap wil maken van een klassieke harde schijf naar een SSD.

Migratie

Om je systeemschijf (de schijf met Windows op) te wisselen volstaat het uiteraard niet om de inhoud droogjes vanuit verkenner te kopiëren. Wie toch zo moedig was om dat ooit te proberen kan daar ongetwijfeld van meespreken. De inhoud van de oude schijf moet gekloond worden naar de nieuwe, inclusief onontbeerlijke info zoals de master boot record: de info op de eerste sector van je opslagmedium die verklapt waar het besturingssysteem staat.

[download_file]

Om zo’n kloon te maken heb je specifieke software nodig, en Partition Wizard heeft, hoe kan het ook anders, een Wizard in huis die je bij de transitie helpt. Is er geen OS in het spel, dan kan de tool partities of volledige schijven kopiëren via andere Wizards. Wie toch faalde en iets verpest heeft, kan zelfs verloren gegane partities uit de dood doen wederopstaan.

Onderhoud

Naast die belangrijke functies kan je met de gratis versie van Partion Wizard aan onderhoud doen. Geraakte de master boot record van je schijf beschadigd? De tool kan hel voor je herstellen. Ook het deleten van partities of hele schijven is mogelijk, naast enkele andere geavanceerde functies. De gratis tool blijft volgens ons vooral geschikt om data en/of software van de ene schijf naar de andere te migreren.

Er bestaat ook een betalende versie van Partition Wizard. Die kan overweg met schijven groter dan 8 TB. Bovendien kan je er partities mee samenvoegen, wat handig is wanneer je bijvoorbeeld een ongebruikte herstelpartitie bij je totale schijfcapaciteit wil toevoegen. Om van een harde schijf naar een ssd over te stappen, volstaat de gratis versie wel.