Met Android Marshmallow introduceerde Google de Doze-functie. Die zit ingebouwd in Android en zorgt voor een langere autonomie. Doze zorgt ervoor dat applicaties gaan slapen wanneer ze niet gebruikt worden. Ligt je telefoon stil en zit hij niet in het stopcontact, dan worden de activiteiten van je toestel op een laag pitje gezet. Meldingen komen natuurlijk nog wel door. Via de instellingen kan je apps verbieden om te dozen als je dat wilt, maar je kan de functie ook toevoegen aan oudere smartphones die er niet standaard mee zijn uitgerust.

STAP 1 / Batterij beheren

De Doze-functie van Android is geïntegreerd in het besturingssysteem. Android zal zelf beslissen welke apps wanneer op een laag pitje worden gezet. Zelf zal je daar, als het goed is, niets van merken, dat is net het hele opzet van de functie. Je kan wel bekijken welke applicaties werken met Doze en welke niet, en je kan Android vragen om zich niet te moeien met bepaalde apps. Ga daarvoor naar Instellingen en kies Accu. Klik op de drie puntjes rechts bovenaan en selecteer Accuoptilamistie.

 

STAP 2 / Optimalisatie uitschakelen

In dit scherm zie je standaard de tab Niet geoptimaliseerd. De apps en services hieronder werken niet met Doze, omdat ze bijvoorbeeld essentieel zijn voor de stabiliteit van je systeem. Klik op het pijltje en selecteer Alle apps. In deze lijst kan je bepaalde applicaties uit Doze wegnemen. Klik erop en kies Niet optimaliseren. ze worden dan niet meer geoptimaliseerd, en blijven dus actief op de achtergrond, ook wanneer dat misschien niet nodig is. 

 

STAP 3 / Doze voor iedereen

Smartphones met een Androidversie ouder dan Marshmallow hebben geen Doze ingebouwd. Jammer, want oudere toestellen hebben per definitie al een iets slechtere autonomie. Je kan de functie zelf aan je oudere toestel toevoegen door Doze te downloaden uit de Play Store. De app is gratis en doet min of meer hetzelfde als de ingebouwde Androidfunctie. Klik op Doze activeren om de app te starten. Doze moet een VPN instellen om eventuele binnenkomende meldingen te screenen, zodat ze je telefoon niet onterecht wekken.

 

STAP 4 / Opties

Doze zal net als bij de echte functie applicaties op de achtergrond blokkeren wanneer je ze niet nodig hebt. Om apps aan Doze te onttrekken, klik je op het zonnetje linksbovenaan. Een lijst met al je beschikbare apps verschijnt nu. Klik op het plus-icoontje om applicaties toe te voegen aan de lijst met apps die niet zomaar mogen gaan slapen. De Doze-app heeft één groot nadeel tegenover de ingebouwde functie. Hoewel je via het zonnetje rechtsbovenaan voor een zekere automatisering kan zorgen, is er geen functie op de app automatisch in- of uit te schakelen bij een bepaald batterijniveau. In Android Marshmallow of hoger kiest het systeem zelf wanneer het opportuun is om Doze in te schakelen.