Speelde je je smartphone kwijt? Geen nood: je telefoon wilt gevonden worden en zal je daar zelfs een handje bij helpen. Iedere smartphone is uitgerust met tal van opties om eenvoudig gelokaliseerd te worden, zowel wanneer je het toestel op de trein verliest, als wanneer het ergens in je huis rondslingerde. Ontvreemde een malafide onbekende je toestel en is de kans onbestaande dat je het nog kan redden, dan kan je zelfs vanop afstand wissen.
STAP 1 / Locatiebepaling
Om je telefoon vanop een afstand te kunnen terugvinden, moet je toestel zelf weten waar het is. Daarom is het belangrijk dat de locatiebepaling van je smartphone ingeschakeld staat. Dat wil niet zeggen dat je toestel de hele tijd actief z’n gps gebruikt, maar wel dat het sporadisch kijkt waar het is. Ga op Android via INSTELLINGEN naar LOCATIE,en schakel daar de locatiebepaling in. Vroeger was die functie een aanslag op de autonomie van je toestel, maar vandaag is het niet meer nodig om de gps telkens te deactiveren.
STAP 2 / Op zoek
Je Android-telefoon vinden, doe je via het internet. Zorg dat je het wachtwoord van je Google-account bij de hand hebt en surf naar www.google.be/android/devicemanager. Daar zie je een venster waarin je je toestel kan selecteren. Heb je een telefoon én een tablet, dan kan je hier kiezen welk toestel je wilt selecteren. De website zal automatisch proberen contact op te nemen met je Androidtoestel. Zolang de telefoon bereikbaar is via het internet, zal de Device Manager een resultaat geven. Tijdens mijn tests wist de website telkens precies waar ik was.
STAP 3 / Opties
Misschien ben je je telefoon tijdelijk kwijt. In dat geval kan je vanop afstand de beltoon activeren. De smartphone zal vijf minuten lang lawaai maken, ook al staat hij op STIL of NIET STOREN. Vervolgens kan je het toestel blokkeren. De huidige instellingen van je telefoon worden nu overschreven door een nieuwe beveiliging met een wachtwoord dat je zelf kan kiezen. Je kan bovendien een bericht laten verschijnen, eventueel met een sneltoets naar een door jouw gekozen telefoonnummer. Vergat je je smartphone op de trein, dan kan je zo beletten dat wildvreemden er in kunnen en geef je eerlijke vinders meteen de optie om jou te contacteren.
STAP 4 / Wissen
De laatste optie spreekt voor zich: met WISSEN herstel je een toestel naar fabrieksinstellingen. De kans dat je een gestolen smartphone terugziet, is in realiteit klein, maar zo zorg je er op z’n minst voor dat je gegevens niet misbruikt worden. Dit is de laatste en meest drastische optie: je zal alles op je toestel kwijt zijn.
STAP 5 / iPhone
Ook je iPhone kan je terugvinden via het internet. Apple kiest ervoor om dat via de iCloud te doen. Net als bij Google moet je eerst inloggen, en kan je vervolgens de locatie van je telefoon op de kaart bekijken. De terugvinddienst van Apple vind je op www.apple.com/icloud/find-my-iphone.html. De mogelijkheden zijn erg gelijkaardig aan die van Android. Zo kan je dus ook je iPhone blokkeren of een melding op het hoofdscherm plaatsen. In het slechtste geval kan je tot slot je toestel wissen.
STAP 6 / Windows Phone
Natuurlijk blijft Windows Phone evenmin achter. Microsoft gebruikt dezelfde strategie als zijn twee concurrenten. Je moet je Microsoft-accountgegevens bij de hand hebben, waarna je naar account.microsoft.com/devices dient te surfen. Kies hier je telefoon en klik op VIND MIJN TELEFOON. Ook nu zal je een kaart met je locatie te zien krijgen. Ververs de pagina als dat niet meteen gebeurt. Net als bij iOS of Android kan je ook je Windows Phone laten rinkelen. Handig wanneer je toestel op stil staat en tijdelijk onvindbaar is. Natuurlijk kan je je Windows Phone ook blokkeren, maar die functie is iets minder geavanceerd dan die van de iPhone of de Androidtelefoon. Tot slot is wissen een optie. In de instellingen van je smartphone kan je kiezen om je locatie van tijd tot tijd op te slaan. Zo weet je waar je telefoon laatst was, zelfs wanneer de batterij het begeeft.