Heb je de overstap gemaakt naar Windows 10, dan krijg je van Microsoft een maand de tijd om terug te komen op die beslissing. Nadat die tijd verstreken is, sluit het bedrijf definitief de terugweg af naar Windows 7 of Windows 8(.1) en zit je vast aan het nieuwe besturingssysteem.

Met een beetje voorbereiding kan je er echter voor zorgen dat je op elk moment nog terug naar je oude OS kan gaan, zonder je zorgen te maken over het verstrijken van de tijd. Het enige wat je daarvoor moet opofferen is wat geheugenruimte, en zelfs daar is een mouw aan te passen. Het komt erop neer dat je een kleine aanpassing maakt aan de installatiebestanden van je oude besturingssysteem, om te voorkomen dat Microsoft ze na een maand verwijdert.

Deze methode is toe te passen als je de upgrade nog niet hebt geïnstalleerd maar dat wel van plan bent, of als je al op Windows 10 zit maar de eerste maand nog niet verstreken is. Gebruik je op dit moment nog Windows 7 of 8, dan raden we je aan om een back-up te maken voor je overstapt naar het nieuwe OS.

 

Controleer of je Windows 7/8-bestanden nog bestaan

Zit je momenteel nog op Windows 7 of 8.1, dan kan je deze stap overslaan en meteen naar de volgende gaan. Gebruikers van Windows 10 kunnen controleren of ze nog kunnen terugrollen naar een vorige versie via Instellingen. Navigeer hierin naar Bijwerken en Beveiliging en Systeemherstel. Staat in dit venster de hoofding "Teruggaan naar Windows 7" of "Teruggaan naar Windows 8", dan kan je nog terugrollen en zijn de installatiebestanden nog aanwezig op je systeem.

De installatiebestanden tonen

We gaan nu op zoek naar de installatiebestanden. Open hiervoor Windows Verkenner, en haal het lintmenu tevoorschijn – dit doe je door in de rechterhoek bovenaan op het pijltje te klikken. Selecteer de tab Beeld in het menu en klik op Opties, dat je helemaal rechts vindt. Klik op "Map- en Zoekopties wijzigen". Selecteer de "Weergave"-tab en scroll bij de geavanceerde instellingen naar "Verborgen mappen en bestanden". Kies ervoor om deze weer te geven, en klik op OK in het venster.

Speur de relevante bestanden op

Blijf in Windows Verkenner en open onder "Deze pc" de map van je C: drive. Hierin zullen nu de installatiebestanden van je oude OS zichtbaar zijn, in de vorm van drie mappen: $Windows.~BT, $Windows.~WS en Windows.old. Het is mogelijk dat niet alle bestanden aanwezig zijn, in ons geval vonden we geen $Windows.~WS

Hernoem de mappen

Je kan de mappen op twee manieren bewaren. De gemakkelijkste manier is om ze gewoon te hernoemen en een paar letters toe te voegen aan hun naam. De bestanden zullen dan niet verwijderd worden door Microsoft, maar nemen wel een paar gigabytes aan ruimte in op je pc. In plaats van ze te hernoemen, zou je ze ook kunnen kopiëren naar een externe harde schijf. Of je kan het ook op veilig spelen en beide doen.

Rol terug naar Windows 7 of 8 wanneer jij wil

Je krijgt een bericht te zien dat de benodigde bestanden verwijderd zijn, als je na deze ingreep probeert terug te rollen naar je oude OS. Om een terugkeer naar een vorige versie opnieuw mogelijk te maken, hoef je enkel de installatiebestanden weer hun originele naam te geven, of terug te zetten vanop je externe harde schijf. Dat kan op eender welk moment, en omzeilt dus de limiet van een maand die Microsoft je oplegt. Opgelet: heeft je Windows 10 onlangs een grote update gehad – na deverjaardagsupdate, bijvoorbeeld – dan zal je voor de vorige versie van het OS ook installatiebestanden onder de namen $Windows.~BT, $Windows.~WS en Windows.old vinden. Verwijder of hernoem deze eerst, vooraleer je de mappen van Windows 7 of 8 herintroduceert.