Het Internet of Things (IoT) is nog volop aan een groeispurt bezig. Typisch aan zowat alle opkomende vormen van technologie die in verbinding staan met het internet, is dat ze vaak kwetsbaar zijn voor misbruik. Nieuwe snufjes zijn niet alleen interessant voor gebruikers, ook hackers vinden ze erg aantrekkelijk. Om te voorkomen dat morgen bijvoorbeeld je slimme thermostaat vanop afstand wordt overgenomen, en je in een tropisch paradijs van 28 graden Celsius zal moeten leven, komt het Britse beveiligingsbedrijf BullGuard met een gratis IoT-scanner. Die is in feite een regelrechte reactie op een nieuw online-fenomeen, Shodan genaamd.

Shodan is de allereerste zoekmachine waarmee je op zoek kan gaan naar IoT-toepassingen. Eender wie kan op de website zoeken naar slimme apparaten om zo gevoelige info te scoren. Iets té gevoelige info om precies te zijn. Zo verklapt Shodan onder meer je persoonlijke thuisadres, en geeft het aan de hand van je IoT-apparaten ook informatie weg over MAC-algoritmes en encryptiealgoritmes. Samengevat presenteert Shodan dus aan kwaadwilligen de sleutel tot je apparaten en je netwerk op een presenteerblaadje.

Snelle scan en diepe scan

Om te controleren of IoT-apparaten op Shodan aanwezig zijn, ontwikkelde BullGuard dus zijn IoT-scanner. Die speurt op basis van je IP-adres Shodan af op zoek naar apparaten. Vervolgens krijg je dan te zien of je al dan niet bent blootgesteld aan potentiële gevaren. De IoT-scanner werkt heel intuïtief. Je kan je beveiliging controleren op twee manieren. Zo is er een snelle of een diepe scan mogelijk. Die eerste geeft je onmiddellijk resultaten weer, en de tweede werkt grondiger, maar duurt iets langer.

In beide gevallen druk je gewoon op de duidelijke ‘scan’-knop waarna de IoT-scanner je resultaten weergeeft. Als je resultaten bekend zijn, wordt in geval van bedreigingen alles heel overzichtelijk en duidelijk gerangschikt. Je kan resultaten ook delen met anderen om zo meer mensen bewust te maken van de potentiële kwetsbaarheden van hun eigen apparaten. BullGuards tool raadt mensen met een positief resultaat ook aan om de scan opnieuw uit te voeren van zodra ze een nieuw apparaat doen verbinden met hun netwerk.

Extra duiding

Hoewel BullGuards IoT-scanner erg toegankelijk is, gaat het bedrijf nog verder in zijn missie om mensen bewust te maken. Het komt met een consumentengids die een extra woordje uitleg verschaft bij de gratis bescherming die het aanbiedt. Dat is uiteraard vooral handig voor die gebruikers die effectief bij de ongelukkige slachtoffers van Shodan behoren. De gids is jammer genoeg enkel verkrijgbaar in een Engelstalige editie, maar als dat geen probleem is, kan haast iedereen ermee aan de slag. Bullguard maakte alles zelfs zo laagdrempelig dat de gids begint met een uitleg over wat het Internet of Things precies inhoudt.