Een laptop is bijzonder handig om overal mee te nemen, maar de batterij gaat niet eeuwig mee. Een revolutie is nog niet in de maak, dus zal je het moeten doen met slimme tips om meer leven uit de batterij te persen per laadbeurt.

Naast klassieke besparingsregels zoals schermhelderheid en wifi, is Boray Power veel slimmer. Windows voorziet weliswaar in de mogelijkheid om een energiebeheerschema in te stellen, maar dat schema wordt dan ook constant aangehouden. Boray Power kan automatisch omschakelen tussen twee schema’s, op momenten dat het zinvol is.

[download_file]

Boray Power vereist de installatie van .NET 2.0. Dowload het zip-bestand, pak het uit op een plaats naar keuze, en je kan aan de slag.

Boray Power kan je automatisch mee met Windows laten opstarten. Dat is wel aangewezen gezien het programma dan continu op de achtergrond actief is en op basis van de gebruikersactiviteit naar een geschikt energiebeheerschema kan overschakelen. Vink daarom ‘Launch at system startup’ aan. Heel concreet: wanneer je gedurende een periode de muis of het toetsenbord niet gebruikt, gaat Boray Power over op een zuinig energiebeheerschema. Zodra je weer actief bent zorgt de tool ervoor dat je systeem op een meer performant schema wordt ingesteld.

Er zijn dus twee energiebeheerschema’s waartussen Boray Power je laat kiezen. Die moet je echter wel zelf instellen via het Windows Configuratiescherm. Het programma zelf installeert dus geen patches in je systeem. Standaard gaat Boray Power over op het meest zuinige schema na 40 seconden van inactiviteit, maar die periode kan je aanpassen: in diverse tussenstappen tussen 10 seconden en 10 minuten.

Het is ook mogelijk Boray Power te verhinderen naar het zuinige schema over te gaan zolang de processor-load hoger komt dan een instelbaar percentage (van 0 tot 100%). Op die manier kan je voorkomen dat het energiezuinige schema actief wordt terwijl je bijvoorbeeld audio aan het opnemen bent of een HD-video aan het bekijken of renderen bent (zonder dat je dus muis of toetsenbord gebruikt). Verder kan je een gekozen schema ook tijdelijk bevriezen door een vinkje te plaatsen bij een van beide schema’s. Deze ‘lock-in’ valt weer weg, zodra je zelf het vinkje weghaalt.