Of je nu een laptop of een klassieke pc hebt, je toestel is een verzameling van onderdelen. Die onderdelen hebben drivers nodig. De driver zorgt er voor dat je besturingssysteem weet dat er een kaartlezer, een scherm, een luidspreker of een ander stuk hardware ter beschikking is, en dat het OS er mee kan praten.

Drivers up to date houden kan echter een heel gedoe zijn. Je moet er van tijd tot tijd aan denken de websites van de fabrikanten af te schuimen op zoek naar de recentste software. Driver Booster 3 van IObit neemt het grootste deel van die karwij voor zijn rekening. Het gratis tooltje scant de drivers van je computer, en kijkt vervolgens in een grote database of er nieuwere versies beschikbaar zijn. Is het antwoord ja, dan kan je alles in één keer updaten met een eenvoudige druk op de knop. Opgelet: tijdens het updateproces laat je je computer best even met rust.

[download_file]

Eenvoudig

Veel computerkennis heb je niet nodig: een recente driver is altijd beter dan een oudere, dus updaten wanneer mogelijk is een goed plan. Je kan Driver Booster 3 mee laten opstarten met Windows, zodat de software op vaste tijdstippen naar nieuwe drivers zoekt. De tool neemt amper vijf megabyte van je computergeheugen in beslag, dus de voetafdruk is klein.

Wie fan is van het programma kan voor de betalende editie opteren. Groot is het verschil met de gratis versie niet, al biedt de back-up functie wel een meerwaarde. Die functie bewaart je drivers voor een update, zodat je kan terugschroeven wanneer een nieuwe versie toch voor problemen zorgt. Ook de database met beschikbare drivers net als de downloadsnelheid voor die drivers wordt opgekrikt, handig voor de ongeduldige zielen.

Zelf vinden we Driver Booster een leuke tool die in de gereedschapskist van iedere pc-enthousiasteling thuis hoort. Het programma bespaart je tijd en moeite, en ziet er terwijl nog leuk uit ook. Grootste nadeel: de vertaling van de software naar het Nederlands is niet echt lovenswaardig. Vreemde zinsconstructies doen je al eens in het haar krabben en soms past de Nederlandse tekst niet op het daartoe voorziene plaatsje, maar dat doet niets af aan de functionaliteit van de tool.