De zoektocht naar de app die op jouw lijf en sportnoden is geschreven, hoeft niet moeilijk of belastend voor je portemonnee te zijn. Hieronder doen we verschillende gratis applicaties uit de doeken, met de voetnoot dat je voor programma’s die begeleiding aanbieden, vaak zal moeten betalen om er optimaal gebruik van te kunnen maken. Alle apps zijn terug te vinden op zowel iOS als Android, tenzij specifiek vermeld.
1. Endomondo
Wat het tracken van fitnessdata betreft draagt Endomondo onze voorkeur weg. De app, die wat misleidend in de appwinkel pronkt onder de titel “Endomondo Hardlopen & Fietsen”, heeft een zeer gebruiksvriendelijke interface en biedt de mogelijkheid om te kiezen tussen een honderdtal sporten, van aerobics tot zwemmen. Voor de liefhebbers is er bovendien een smartwatchversie
2. Geef je lichaam Water (Android) en Waterlogged (iOS)
Beweging is natuurlijk maar een deel van het verhaal als het om gezondheid gaat, maar je eet –en drinkgewoonten zijn een minstens even belangrijke factor om je beter in je vel te voelen en je sportinspanningen op een verantwoorde manier uit te voeren. Zowel de applicatiewinkels van Android als iOS hebben apps aan boord die ervoor zorgen dat je steeds voldoende gehydrateerd blijft. Veel mensen beseffen niet dat ze op een dag eigenlijk veel te weinig drinken. Geef je lichaam Water en Waterlogged laten je zien hoeveel jij dagelijks moet drinken om gezond te leven, en daarbij presenteren ze ook grafieken die je drinkpatroon weergeven.
3. Spotify Running
Luister je tijdens het lopen naar muziek, dan biedt Spotify een interessante optie. De streamingdienst voorziet je van een soundtrack die op de maat van je looptempo is gesneden via de Spotify Running-functie in de app. Die is uitermate handig voor de sporter die houdt van muziek tijdens de activiteit, maar geen werk wil steken in het samenstellen van een afspeellijst. Schakel de functie in, selecteer een van je afspeellijsten en Spotify zorgt ervoor dat de platen die afgespeeld worden, gelijke tred met je voeten houden
4. FitStar Personal Trainer
FitStar Personal Trainer is exclusief beschikbaar op iOS. De app ontpopt zich tot een ware, uitgebreide fitnesscoach in je broekzak. Toch hoef je geen schrik te hebben van gruwelijk zware trainingen: na elk oefenmoment krijg je een vragenlijst die peilt naar je fitheid, zodat de app een gebalanceerd schema kan uitwerken op basis van jouw conditie en streefdoel. Videovoorbeelden per oefening zorgen ervoor dat je precies weet wat je moet doen, en wat niet. Zowel beginnelingen als fitnessfanaten halen hun voordeel uit de app. Er is ook een Apple Watch-versie, zweetbandje niet inbegrepen.
5. Geocoaching
Geocoaching is een fenomeen dat toch al even stand houdt. Kort samengevat is geocaching bedoeld voor echte piraten. Als onderdeel van een ware schattenjacht ga je op zoek naar kistjes of andere voorwerpen die verstopt zijn op bepaalde plaatsen. De app geeft je de gps-coördinaten in handen, aan jou om het object te vinden. De beloningen die je te pakken krijgt, kunnen erg variëren, maar het hele concept is in ieder geval zeker het uitproberen waard. Wie er helemaal weg van is, kan ook zelf schatten verbergen en die registreren op het platform.
6. Sworkit
Niet iedereen heeft voldoende tijd om te gaan joggen of naar een fitnesscentrum te trekken. Als dat voor jou bekend in de ogen klinkt, en je wil er graag iets aan veranderen, dan moet je zeker en vast Sworkit proberen. Je hebt slechts een tijdsreserve van 5 minuten nodig om aan een workout te beginnen met de app. Sworkit laat je ook toe om zelf de duur van je training te bepalen, en geeft je vervolgens video- en geluidsinstructies om je fitnessronde tot een goed einde te brengen.
7. Wandelknooppunt
bundelt meer dan 8.000 km aan wandelwegen in Vlaanderen. De app heeft bovendien een eigen kaartje waarop je je locatie kan volgen. Met dat kaartje kan je zelf een route uitstippelen aan de hand van knoppunten. Wie eerder van verrassingen houdt kan voor de verrassingsknop kiezen: kies een knooppunt uit en de app berekent willekeurig een afstand voor jou. Nederlandse wandelliefhebbers kunnen aan de slag met HikeNode. De app doet ongeveer hetzelfde als wat Wandelknooppunten doet, maar bezit ook Nederlandse routes.
8. Strava
Dé app voor de verstokte fietser is ongetwijfeld Strava. Het programma houdt zowat alle gegevens van je ritten bij – afstand, tijd, route, verbrande calorieën – en laat toe om je in allerhande prestaties te meten met vrienden en de actieve gemeenschap van Strava-gebruikers. Die gemeenschap is een van de grootste pluspunten van Strava en maakt dat het een voetje voor heeft op de app iMapMyRide, dat gelijkaardige functies bundelt.
9. SportDB
Naast een gezonde activiteit is sporten ook een sterk sociaal gegeven. Dat geldt niet alleen voor de sporten die je sowieso in team speelt, maar evengoed voor fietsers en lopers. De meeste mensen geven er de voorkeur aan om activiteiten in groep te doen. Ben je nog op de uitkijk naar een goede sportclub in de buurt, dan kan SportDB je daar bij helpen, de officiële app van Bloso. Via de zoekfunctie kan je alle verenigingen en ook fitnesszaken in je gemeente opsporen. Bovendien kan je de zoekresultaten filteren op doelgroepen, zoals leeftijdscategorieën of voorzieningen voor mensen met een beperking.
10. Runtastic Six Pack Buikspieren
De app doet helemaal wat je er van zou verwachten. Runtastic Six Pack Buikspieren helpt je je buik weg te werken, maar in het beste geval houd je er zelfs wat extra spiermassa aan over. Om alles in goede banen te laten lopen, stelt de app je een virtuele trainer – Daniël of Angie – ter beschikking die je de correcte houdingen tonen. Je doorloopt verschillende niveaus, beginnend met een programma dat je op tien dagen afwerkt. De app is ook compatibel met Windows Phone.