Wake-on-Lan is een applicatie die gebruik maakt van de gelijknamige standaard die in de meeste computers zit ingebakken. Wanneer je een pc uitschakelt, maar de stroomtoevoer niet afsluit, blijft die toch nog een klein beetje actief. Computers die verbonden zijn met het netwerk via een ethernetkabel kunnen zo wakker gemaakt worden met een speciaal netwerkcommando. Concreet moet een toestel een zogenaamd magisch pakketje naar de uitgeschakelde computer sturen. Wanneer dat op de juiste manier aankomt, zal de pc aanspringen, net zoals wanneer je op de knop duwt. In de regel gebruik je Wake-on-Lan op je LAN-netwerk. Ieder toestel kan zo’n magisch pakketje sturen, maar een app gebruiken is zoals vaak de eenvoudigste oplossing. 

Gratis app

De Wake-on-Lan-app vind je gratis terug in de Play Store. De applicatie, die gebruik maakt van Googles Material Design, blinkt uit in eenvoud. Na het opstarten van de app kan je rechtsonder op de grote plus klikken om een computer toe te voegen. Je kan je netwerk scannen op zoek naar het toestel in kwestie, of je kan de gegevens zelf ingeven. In beide gevallen heb je info nodig over het netwerkadres van je pc. Daartoe ga je in Windows naar de command prompt. Typ ‘cmd’ bij Start en open het venster. Typ nu zonder aanhalingstekens ‘ipconfig’. Een hele lijst met gegevens verschijnt. Achter 'IPv4 Adress' onder de titel 'Ethernet adapter LAN-verbinding' vind je het lokale IP-adres van je computer. Wat het adres is, verschilt van computer tot computer maar het lijkt ter illustratie meestal op 10.0.0.101 of 192.168.0.100. Je vindt je toestel in de Wake-on-Lan-app via dat adres. 

Mac-adres

Staat je systeem er niet tussen en wil je het manueel toevoegen, dan heb je ook het mac-adres nodig. Typ daartoe ‘ipconfig /all’ en zoek naar 'Physical Address' of 'Fysiek Adres'. De reeks letters en cijfers daarachter is je mac-adres. Ook dat adres is uniek, opnieuw ter illustratie ziet het er ongeveer als volgt uit: 70-15-35-8A-CD-83. Zodra je een computer hebt toegevoegd kan je die in principe opstarten door op de naam in de app te klikken. Het kan echter zijn dat de app niet meteen werkt. In dat geval kijk je best na of je systeem wanneer het uitgeschakeld is wel luistert naar magische pakketjes.  Ga daartoe naar 'Apparaatbeheer' en klik onder 'Netwerkadapters' rechts op je ethernet-adapter. Selecteer eigenschappen en kies de tab 'Energiebeheer'. Vink nu alle drie de vakjes aan. Als het goed is, heb je nu een aan- uitknop voor je computer in je broekzak zitten. 

 

Automatisch opstarten

De Wake-on-Lan-app ondersteunt meerdere pc’s. Je kan dus een heleboel computers toevoegen en die eventueel zelfs groeperen. Dat maakt het eenvoudig om met één druk op de knop alle systemen op eenzelfde netwerk in te schakelen. Wie zich helemaal wil laten gaan, kan de app trouwens integreren met Tasker, wat leuke mogelijkheden met zich meebrengt. Zo kan je je computer automatisch laten opstarten wanneer je thuis komt. Tot slot is het belangrijk om te weten dat Wake-on-Lan in de regel enkel met ethernet werkt. Niet alleen de app, maar de hele standaard vereist een netwerkadapter die met een kabel aan het netwerk hangt. Er bestaan wifi-kaarten die WoL ondersteunen, maar die zijn zeldzaam. Download Wake-on-Lan voor Android.