Back-ups maken is niet sexy, maar wel noodzakelijk. Een klusje dus dat je maar best heel regelmatig uitvoert, maar dat niemand graag doet. Zo’n situatie schreeuwt om automatisatie, zodat je er zelf nauwelijks of geen omkijken naar hebt. Automatisch back-uppen is precies waar Uranium Backup voor staat.

Laten we meteen maar duidelijk maken dat je met de gratis versie van Uranium Backup inderdaad makkelijk back-ups kunt inplannen, maar dat er ook een aantal beperkingen aan kleven: geen back-up naar een ftp-server of naar cd/dvd bijvoorbeeld, of geen bestandssynchronisatie. Kun je daar mee leven, lees dan vooral verder.

[download_file]

Gebruiksvriendelijkheid staat alvast hoog in het vaandel van Uranium Backup, zoals het een back-upprogramma betaamt.  Allereerst maak je een nieuwe back-upset aan en dat gebeurt in een paar stappen. Logischerwijze begint alles met het aanduiden van de bronbestanden (‘objecten’) die je wilt back-uppen, gevolgd door de bestemmingsmap, zoals een interne of externe schijf of een netwerklocatie zoals een NAS.

Het is uiteraard ook mogelijk je back-ups in te plannen, zodat je er niet telkens zelf hoeft aan te denken. Dat kan op bepaalde dagen van de week of de maand, maar ook op een te specificeren tijdsinterval of op een bepaalde datum of tijd. Verder kun je nog een aantal opties voor je back-upset instellen, waaronder zip-compressie, het automatisch laten versturen na (al dan niet mislukte) uitvoering van de back-up, of het laten uitvoeren van bepaalde programma’s voor of na het maken van de back-up.

Kortom, voor het maken van eenvoudige rechttoe-rechtaan back-ups lijkt de gratis versie van Uranium Backup ons prima geschikt.