Iedereen heeft wel een aantal privacygevoelige bestanden opgeslagen of wil die naar specifieke personen doorsturen. De beste manier om je privacy te garanderen is die data stevig te versleutelen. Dat is precies wat je met KryptoFiler kan doen.
KryptoFiler integreert zich na installatie meteen netjes in het contextmenu van de Verkenner. Handig want op die manier hoef je niet zelf eerst (het hoofdvenster van) het programma op te starten telkens je een bestand wil versleutelen. In het contextmenu tref je namelijk twee opties aan: Encrypt with KryptoFiler en Decrypt with KryptoFiler.
Beginnen we met de encryptiemodule. Zodra je deze optie selecteert, verschijnt het hoofdvenster van de tool, met de naam van het geselecteerde bestand reeds ingevuld in het Input file-veld. In het uitvoerveld staan datzelfde pad en dezelfde bestandsnaam ingevuld, maar wel aangevuld met _Encrypted, net voor de bestandsextensie.
Algoritmes
Nu hoef je nog maar het gewenste encryptie-algoritme te selecteren. Er is volop keuze op dit front: 3DES, DES, BlowFish, Cast128, Ice, TwoFish, Serpent, Rijndael, enz. Verder kun je zelf ook nog het hash-algoritme uit een lijst selecteren, met een 10-tal keuzes waaronder Havel 256-bit, MD5 en SHA512. Natuurlijk dien je ook nog een stevig wachtwoord te voorzien, waarna je de Encrypt-knop indrukt.
Meer is er niet aan en zo hoort het ook. Een versleuteld bestand decrypteren gaat op dezelfde manier, maar dan ‘omgekeerd’. Je selecteert het versleutelde bestand, je kies Decrypt with KryptoFiler, je duidt de (afgesproken) algoritmes en je vult het bijhorende wachtwoord in. Met een druk op de knop Decrypt krijg je het bestand weer in zijn originele, niet-versleutelde vorm terug.
Het hele proces van versleutelen en ontsleutelen vergt weliswaar enige inspanning, maar voor occasioneel gebruik is KryptoFiler alvast een aanrader.