Foto’s zijn tijdloze herinneringen, maar niemand heeft er iets aan wanneer die op een computer ver weg in een bepaalde map liggen te verkommeren. Foto’s moet je actief bekijken, maar je moet ze bovenal ook kunnen delen met iedereen. Je kan natuurlijk wel je foto’s op Facebook gooien en aan iedereen tonen, maar wie meer op zijn privacy gesteld is, kan beter Google Foto’s gebruiken. Deze gratis fotodienst laat je toe om oneindig veel foto’s online te plaatsen. Maar nog belangrijker: je kan ze delen met iedereen die je wilt.

STAP 1 /Picasa

Surf naar photos.google.com om aan de slag te gaan. Om van start te gaan, heb je een Google-account nodig. Heb je dat nog niet, dan kan je dat gratis aanmaken. Heb je toevallig vroeger de fotodienst Picasa gebruikt? Dan kan je dezelfde account gebruiken, want Picasa zit voortaan volledig in Google Foto’s verwerkt. Inloggen met dat account geeft je toegang tot al jouw foto’s. Heb je nog geen foto’s online staan? Dan is het eerst tijd om die te uploaden.

 

STAP 2 / Direct delen

Heb je nog geen foto’s en gebruikte je nog geen Picasa vroeger? Dan moet je eerst foto’s uploaden. Dat kan op twee manieren. Ofwel klik je op het +-teken om een nieuw (gedeeld) album te maken, ofwel upload je eerst wat foto’s online in één grote massa door op het wolkje te klikken. Heb je al foto’s online staan? Klik op het +-teken en kies Gedeeld album. Selecteer al je foto’s die je graag zou willen integreren, kies een aantal e-mailadressen waar je een specifieke unieke link naartoe wilt sturen en klaar is kees.

 

STAP 3 / Extra toevoegen

Om foto’s toe te voegen aan Google Foto’s, klik je op het wolkjesicoon. Hierna opent er een venster waar je naar je foto’s moet navigeren. Je kan meerdere foto’s selecteren door de Ctrl-toets ingedrukt te houden. Wil je ineens alle foto’s van de map selecteren? Druk dan op Ctrl + A-toets. Bevestig door op Open te klikken en laat Google Foto’s zijn werk even doen. Afhankelijk van de hoeveelheid foto’s kan dit lang duren. Links onderaan kan je de status altijd in het oog houden. Wanneer alles klaar is, krijg je onderaan de tekst Toevoegen aan album te zien. Klik daarna op Nieuw album, vul alle details in en je digitale album is klaar.

 

STAP 4 / Flexibel delen

Om dat album te delen, klik je op het icoontje met drie bolletje en twee lijnen. Hier kan je foto’s delen via Google+, Facebook of Twitter, maar nog belangrijker is gewoon de Link ophalen-optie. Hiermee kan je een (tijdelijke) link aanmaken, uniek voor je fotoalbum, en die kan je delen met iedereen. Extra leuk is de functie om anderen ook foto’s te laten toevoegen. Vink Anderen hun foto’s laten toevoegen blauw om dat toe te laten. Dit internetadres kan je later altijd deactiveren, mocht je je album opnieuw privé willen instellen.