Wie zich waagt aan de overstap van het ene naar het andere platform, zal merken dat randapparatuur al snel moeilijk gaat doen. Zo ook de meeste usb-sticks. Aangezien Windows en Mac elk werken met hun eigen platformen, kunnen ze niet overweg met code die gericht is op een totaal ander platform. Je stelt je dit best voor als een Belg die Nederlands praat tegen een Chinees die Chinees praat. Gelukkig is daar een oplossing voor. Met deze workshop laat je de Belg en de Chinees de grootste gemene deler zoeken: Engels!

STAP 1 / Back-up

Aangezien je de taal verandert die een usb-stick spreekt, dan raak je alles kwijt dat erop staat. Daarom is het een goed idee om even na te gaan of er geen belangrijke gegevens meer op je stick staan. Zet deze op je harde schijf of op een externe harde schijf, alvorens je verdergaat met de volgende stap. 

STAP 2 / In Windows

De taal die usb-sticks met Windows spreken, heet NTFS. Windows kan via deze indeling vlotjes lezen en schrijven op je digitale stokje en niemand zou er zich ooit vragen bij stellen. Om ook met Mac overweg te kunnen, moet je de stick echter indelen in exFAT. Verbind daarom je usb-stick met je computer en dan gaan we aan de slag. Navigeer naar jouw Computer en rechterklik op de usb-stick. Dan zie je een uitklaplijstje verschijnen waaruit je klikt op Format… Hier klik je op het balkje File System. Selecteer ten slotte exFAT en deselecteer Quick Format. Nu ben je klaar om met een Mac aan de slag te gaan.

 

STAP 3 / In OS X

De taal die een Mac met je usb-stick spreekt, heet standaard HFS+. Gelukkig kan je dat ook hier veranderen naar exFAT. Ga naar de map Utilites – die heet soms ook Andere – en selecteer daar Disk Utilities. Hier klik je op de naam van je usb-stick. Vervolgens ga je naar RAID, alwaar je kan klikken op Format. Ook hier kies je voor FAT en vervolgens klik je op Create. Je usb-stick is nu klaar voor actie.