Windows 10 voorziet in heel wat nuttige functies. Echter, sommige van deze functies nemen het niet altijd zo nauw met je privacy of had je wellicht liever iets strikter ingesteld gezien. Liever dan al die functies her en der zelf te moeten opvissen maak je gebruik van O&O ShutUp10: die heeft ze nagenoeg allemaal in één overzicht verzameld.

O&OShutup10 behoeft niet eens een installatie. Het volstaat de tool te downloaden, uit te pakken en op te starten. Het programma bestaat slechts uit één venster, waarin je alle functies van Windows 10 verzameld ziet die ook maar ergens iets te maken hebben met ‘privacy’. Wij telden in totaal 40 verschillende functies (waarvan sommige weliswaar verder uitgesplitst in twee of meer deelfuncties). Die zijn opgedeeld in een aantal rubrieken: Security, Privacy – in de strikte zin van het woord dan -, Cortana (Personal Assistant), Location Services, User Behavior, Windows Update en Miscellaneous.

[download_file]

Om maar een paar (vrij willekeurig gekozen) functies te noemen: WiFi Sense (of my contacts) disabled, Password reveal button disabled, Sharing of handwritten data disabled, Sensors for locating the system disabled, Application Telemetry disabled, Windows Update via peer-to-peer disabled en Microsoft One disabled.

Bij elk van deze functies tref je een symbool aan dat aangeeft hoe verstandig je er volgens de makers aan doet om de functie effectief uit te schakelen: aanbevolen, min of meer aanbevolen en niet aanbevolen. Dit laatste tref je dan vooral aan bij functies waarvan de uitschakeling ook repercussies kan hebben naar andere Windows-onderdelen toe. Lang niet alle items zullen voor elke gebruiker duidelijk zijn, maar gelukkig volstaat het zo’n item aan te klikken om wat meer gedetailleerde tekst en uitleg te zien verschijnen. Het in- of uitschakelen van een functie is in elk geval niet moeilijker dan de bijhorende schakelknop aan of uit te zetten. Ook verstandig: O&O ShutUp10 geeft je telkens de gelegenheid eerst een systeemherstelpunt te maken zodat je desnoods altijd nog op je stappen kunt terugkeren.

Het vergt natuurlijk wel wat klikwerk wil je een hele reeks functies tegelijk uitschakelen en ook daar heeft O&O ShutUp10 iets op gevonden. Het is namelijk mogelijk met één druk op de knop alle aanbevolen en/of half-aanbevolen functies tegelijk uit te schakelen. Wel jammer dat je dan evenzoveel keer het venster met het advies om een systeemherstelpunt te laten creëren moet wegklikken, maar daar valt mee te leven. En voor wie terug wil naar de originele toestand (factory settings): ook daar bestaat een eenvoudige optie voor.

Mede gezien Windows 10 heel wat (half-)verborgen functies heeft waar je als gebruiker niet meteen weet van hebt of zicht over hebt, lijkt een gebruiksvriendelijke tool als O&O ShutUp10 ons zeker zinvol.