Om bestanden te kopiëren zet je wellicht, zoals de meeste andere gebruikers, de Windows Verkenner in. Daar is niets mis mee, maar dat is zoals bekend niet de snelste kopieertool en er valt ook nauwelijks iets bij te sturen. FastCopy laat zich veel nauwgezetter bijsturen en parametriseren, maar zal net daardoor vooral toch de wat gevorderde gebruiker weten aan te spreken.

Zodra je FastCopy opstart – beschikbaar in zowel een 32- als 64-bitsversie – vallen meteen een aantal geavanceerde opties op. Naast de velden Source en DestDir (die voor zich spreken) zijn er nog een aantal andere instellingen waar een beginner niet meteen blijf mee zal weten, zoals ACL, AltStream, Estimate, Buffer (MB) en een uitklapmenu waarin je uit een aantal kopieermodi kunt kiezen, waaronder Copy (Overwrite), Diff (No overwrite), Diff (Newer), Sync (Size/Date), enz.

[download_file]

Gelukkig is er wel een uitgebreide helpfunctie (die echter maar blijkt te functioneren als je de korte Setup-procedure hebt overlopen en niet wanneer je FastCopy in ‘draagbare’ vorm hebt opgestart).  Daarin worden alle opties en onderdelen gedetailleerd toegelicht, maar dan nog zul je in veel gevallen eerst experimenteergewijs moeten ondervinden wat voor jouw kopieersituaties de meest wenselijke instellingen zijn. Zo bijvoorbeeld verneem je bij Buffer size dat je hier de grootte van de hoofdbuffer voor lees- en schrijfoperaties in MB kunt instellen en dat hiervoor meer dan 2x de waarde van de Max I/O Size is aangewezen.

FastCopy biedt in elk geval een hele reeks geavanceerde opties aan, zoals een instelbare kopieersnelheid, bestandsverificatie, synchronisatie-operaties (op basis van bestandsdatum en –grootte), krachtige bestandsfiltering, aansturing vanaf de opdrachtregel, enz. De tool maakt zich ook sterk automatisch de meest aangewezen kopieermodus te kunnen kiezen afhankelijk of de doel- en bronmap zich al dan niet op dezelfde fysieke schijf bevinden.

Kortom, voor wie vaak en veel data moet kopiëren en voor wie zich de moeite wil getroosten de functies nader te bestuderen en uit te testen is FastCopy zeker een nuttige aanvulling.