De Theta S is de derde versie van Ricoh’s 360°-camera. Het eerste model uit 2013 maakte alleen foto’s; de Theta m15 voegde daar video aan toe. Uiterlijk verschilt de derde generatie Theta S niet veel van zijn voorgangers: het is een langwerpig toestel dat 125 gram weegt. Als je de camera uit de verpakking haalt, vallen meteen de twee bolle fisheye-lenzen op, die elk een beeldhoek van 190 graden bestrijken. Dat biedt voldoende overlapping om de twee opnames naadloos aan elkaar te stitchen tot een panorama van 360°.  Achter iedere lens zit een beeldsensor met een resolutie van 12 megapixel, tegenover 5 megapixel in de Theta m15. Het voltooide panorama meet 5.376 x 2.688 pixels.

Eenvoud

Ook de videomogelijkheden zijn verbeterd. De Theta m15 kon zoals gezegd filmen — in full HD-resolutie, maar met een bescheiden 15 frames per seconde en maximaal 3 minuten lang. In de Theta S is de framerate verhoogd tot een aanvaardbare 30 frames per seconde, en de maximale lengte van een clip is gestegen tot 45 minuten in full HD en meer dan 2 uur in HD (720p).

Bekijk hier een 360°-foto van Clickx op kantoor.

De Theta S is even eenvoudig te gebruiken als zijn voorgangers. Het toestel bevat slechts vier knopjes. Aan de zijkant zitten een aan/uit-toets, een knop om de ingebouwde wifi te activeren en een knop om te wisselen tussen foto en video. Vooraan zit een grote ronde ontspanknop waarmee je een foto maakt of een video start en stopt.

Op afstand

Als je de Theta vasthoudt tijdens het fotograferen of filmen, sta je zelf onvermijdelijk mee in beeld, en wordt de hand waarmee je de Theta S vasthoudt gigantisch uitvergroot. Gelukkig is het ook mogelijk om vanop afstand foto’s te maken. Daarvoor gebruik je de gratis app voor Android of iOS.  Vanuit de app krijg je bovendien controle over de instellingen van de camera.

Via de app kan je gemaakte foto’s en video’s van de camera downloaden, zodat je ze op je smartphone kunt bekijken. Via het aanraakscherm van je smartphone kun je door het 360°-panorama roteren en in- en uitzoomen. Je kunt in de app ook een deel van een foto vervagen (Blur); dat is bedoeld voor de zone net onder en net boven de Theta, waar de lenzen geen beeld hebben vastgelegd.

Beelden delen

Delen is een essentieel onderdeel van de Theta-ervaring: je wilt natuurlijk dat de rest van de wereld je 360°-panorama’s kan bewonderen. Voor foto’s is het vrij simpel. Je kunt die vanuit de app uploaden naar de speciale website theta360.com. De software op die site zorgt ervoor dat bezoekers je panorama kunnen bekijken en erin kunnen rondkijken. De link naar de pagina waarop je foto staat deel je heel makkelijk op Facebook, Twitter of Tumbler.

Voor video’s is er iets meer werk. Je moet deze eerst in de desktop-app opladen om ze te converteren naar een bruikbaar mp4-bestand. Dat kan je dan uploaden naar theta360.com, of naar het 360°-kanaal van YouTube.

Liefhebbers van Google Street View kunnen via de Street View app (Android en iOS) 360°-panorama’s direct toevoegen aan Google Maps. De Ricoh Theta S is geen camera voor iedereen. Maar het maken en delen van 360°-panorama’s was nog nooit zo makkelijk.