G Data Clean Up veegt gratis je computer schoon van twee hinderlijke softwareplagen: adware en PUPs. Adware zijn programma’s die zonder je medeweten op je pc staan en data over jou verzamelen om je interessante reclame te serveren. PUPs of Potentially Unwanted Programs zijn de extraatjes die jou dikwijls bij een installatie van iets anders worden aangeboden: toolbars, computerscanners en andere software waar je niet om gevraagd hebt. 

STAP 1 / Downloaden

Er is geen installatie nodig voor G Data Clean Up. Zodra je het hebt gedownload via de Nederlandse website van het bedrijf (www.gdata.nl), waar je het in de categorie Tools vindt, kan je ermee aan de slag. Bovendien is het een zeer compact instrument: G Data Clean Up neemt maar 16,79 MB aan geheugenruimte in.

 

STAP 2 / Klikken

Qua design ziet het tooltje eruit als een versimpelde versie van een antivirusprogramma. Je krijgt nog eens helder opgesomd wat G Data Clean Up precies detecteert en de grote eenzame knop Computer Nu Scannen vertelt meteen wat je te doen staat.

 

STAP 3 / Scannen

Eens geklikt, start het scanproces dat adware en ander gespuis opspoort. De software vertelt je dat die verwerking even kan duren en verder niets. Je krijgt geen vooruitgang te zien zoals bij de meeste scanners, maar daar staat tegenover dat het programma ook niet echt belastend is voor je pc en je dus vrij probleemloos iets anders kan doen terwijl G Data Clean Up bezig is.

 

STAP 4 / Opschonen

Op mijn computer had G Data Clean Up een klein kwartiertje nodig om zijn scanactiviteit af te ronden en vast te stellen dat er “geen ongewenste componenten” te vinden waren. Lokaliseert het programma op jouw pc wel insluipers, dan hoef je enkel op de knop Opschonen te drukken om ze permanent te verwijderen. Je krijgt wel wat reclame van G Data zelf te verwerken, maar dat is een kleine prijs die je betaalt voor dit handige en eenvoudige instrument.