Google heeft een nieuwe Android-app gelanceerd die je toelaat om eenvoudige wetenschappelijke experimenten uit te voeren. Google Science Journal kan in real-time data verzamelen, en deze vervolgens in begrijpelijke grafieken en tabellen gieten. Dankzij de sensoren in je smartphone is het mogelijk om factoren als helderheid, versnelling en geluid te meten.

Google hoopt met de gratis app zowel nieuwsgierige kinderen als professionele wetenschappers een bruikbaar instrument in handen te geven, al ligt de focus van het project voornamelijk op die eerste groep. Om hen te stimuleren, kondigt het bedrijf tegelijkertijd aan dat het educatieve kits zal verkopen waarmee je arduino-gebaseerde externe sensoren kan toevoegen of die benodigdheden voorzien om experimenten volgens de regels van de wetenschap op te volgen.

Het aantal sensoren die Science Journal benut is op dit moment nog beperkt. Daarom wil Google in de toekomst de mogelijkheden van Science Journal verder uitbreiden op basis van feedback. Zo zal de app later deze zomer ook opensource worden vrijgegeven aan ontwikkelaars.