Fysieke dvd’s zijn stilletjes aan in onbruik aan het geraken. Ze bieden immers weinig extra ten opzichte van downloadbare content. Hierdoor blijven dvd’s in virtuele vorm wel voortleven. In Windows 7 kon je met deze ISO-files enkel dvd’s branden, of had je een third party applicatie nodig om het bestand te mounten. In Windows 10 is dit proces gelukkig een stuk eenvoudiger.

Net als in Windows 8.x kan je in Windows 10 dubbelklikken op een ISO-bestand om deze te mounten. Deze virtuele dvd-drive zal in Windows Verkenner bij de andere drives van je pc terug te vinden zijn en zal zich net als een gewone dvd gedragen. Je kan bestanden van de virtuele dvd kopiëren naar een ander opslagmedium, of een applicatie die in het ISO-bestand vervat zit lanceren.

Om de ISO-file te unmounten, dien je gebruik te maken van een optie die nog dateert uit de jaren waarin fysieke dvd’s gemeengoed waren. Je dient namelijk met je rechtermuisknop op de virtuele dvd te klikken en voor ‘Eject’ (uitwerpen) te kiezen. De virtuele dvd-drive zal verdwijnen hierdoor onmiddellijk uit Windows Verkenner verdwijnen.