Windows laat toe om heel wat instellingen naar je hand te zetten, maar je moet wel weten waar zoeken. Ultimate Windows Tweaker maakt dat allemaal een beetje makkelijker en verzamelt meer dan 200 tweaks onder één dak.

Recent werd Ultimate Windows Tweaker 4 voor Windows 10 uitgebracht. Het stukje software is amper 495 KB groot en vereist geen installatie. Nadat je het hebt gedownload en uitgepakt, kan je er meteen mee aan de slag. Omdat UWT je systeeminstellingen kan beïnvloeden, zou het kunnen dat je antivirus alarm slaat, maar het gaat hier om een zogenaamde false positive. In onze scans werden geen risico’s gedetecteerd.

[download_file]

Wanneer je UWT opent krijg je een overzicht met systeeminformatie van je computer, zoals de versie van je besturingssysteem, je processor en de hoeveelheid werkgeheugen. In het menu links zijn de tweaks onderverdeeld volgens verschillende categorieën.

‘Customization’ geeft onder meer toegang tot instellingen om het gedrag van de taakbalk en Verkenner te personaliseren, terwijl je bij ‘User Accounts’ alle instellingen vindt die te maken hebben met het beheer van gebruikersaccounts op je pc. ‘Performance tweaks’ laten je dan weer sleutelen aan de prestaties van Windows 10 en bij ‘Security & Privacy’ houd je de teugels in handen over je beveiliging en gegevens.

Gebruik je Internet Explorer dan kan je in het gelijknamige menu het gedrag van de browser volledig naar wens aanpassen. Onder ‘Context Menu’ kan je verschillende apps en functies toewijzen aan het menu dat je oproept door te rechtsklikken. Ten slotte is er nog het menu ‘Additional’, waar overige systeem- en netwerkinstellingen worden verzameld.

Ultimate Windows Tweaker is een krachtig tooltje, maar je moet wel goed weten waar je mee bezig bent. Sommige aanpassingen kunnen namelijk de prestaties en stabiliteit van je systeem beïnvloeden. De makers raden daarom aan niet te veel tweaks tegelijkertijd te activeren, zodat je de aanpassingen altijd nog ongedaan kan maken wanneer er onverhoopt iets misloopt.